Feest in Zwolle: honderdste zege, vijfhonderdste goal

PEC Zwolle heeft tegelijkertijd met de eerste seizoenzege twee fraaie mijlpalen bereikt. De 1-0 overwinning bij Willem II van zondagmiddag betekende niet alleen de honderdste Eredivisieoverwinning van de club die voorheen als FC Zwolle door het leven ging. De winnende treffer van Bart van Hintum was tevens de vijfhonderdste Eredivisiegoal in de clubgeschiedenis.

Feest in Zwolle: honderdste zege, vijfhonderdste goal

Van Hintum (foto) kroonde zich met zijn rake vrije trap direct na rust tot man van de wedstrijd. De honderdste zege werd vervolgens uit het vuur gesleept, waardoor PEC ook de laatste plaats overdoet aan Willem II.

De ploeg van trainer Art Langeler maakte met de zege ook een einde aan een beroerde uitreeks. De voorgaande 24 eredivisieduels bleef de club immers verstoken van een overwinning.

De Zwollenaren hadden in de Eredivisie 415 duels nodig om tot honderd zeges te komen. De balans slaat met 122 gelijke spelen en 193 nederlagen door naar de negatieve kant. In de 415 optredens werden in totaal 422 punten vergaard (uitgaande van drie punten per overwinning), waardoor het gemiddelde op 1,02 punten per wedstrijd uitkomt.

PEC boekte zijn eerste overwinning in 1978 tegen PSV (1-0). In de 415 gespeelde wedstrijden scoorde Zwolle dus vijfhonderd keer en moest er 756 keer een doelpunt worden geïncasseerd (doelgemiddelde -256). Dit seizoen behaalde Zwolle behalve de overwinning van vandaag, twee gelijke spelen en vier nederlagen. (Tim Tempelaars & Willem van Beeren) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's