FC Volendam doet zeer goede zaken, SC Cambuur herstelt zich na zwakke start

FC Volendam is de nieuwe koploper in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie, vrijdagavond werd NEC verslagen. SC Cambuur won ook en legt daardoor de druk bij De Graafschap.

FC Volendam
FC Volendam
3 - 1
N.E.C.
N.E.C.

In het Kras Stadion stond de eerste plaats in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie op het spel. NEC stond er in die periode goed voor, nadat het in de eerste periode nog in de grijze middenmoot was geëindigd.

Tegen FC Volendam tikte NEC in de eerste helft weer die ondergrens van de eerste periode aan. De thuisclub scoorde voor het half uur tweemaal, Kevin Visser en Martijn Kaars waren trefzeker. Het leek een pijnlijke en kansloze avond te worden voor NEC, maar de tweede helft was nog niet op gang gebracht door de scheidsrechter, of de aansluitingstreffer was gemaakt. Jellert Van Landschoot verdubbelde kort na rust zijn seizoentotaal.

Met die tussenstand bleef het spannend in Volendam en dat bleef het tot de allerlaatste minuut. Toen maakte Ibrahim El Kadiri zijn jongensdroom waar. Hij maakte tegen NEC zijn debuut in het betaald voetbal en was meteen trefzeker. Hij maakte met de 3-1 aan alle onzekerheid een eind. Door de drie punten komt FC Volendam bovenaan te staan in de tweede periode, waarin nog twee speelrondes worden afgewerkt.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 1
Jong AZ
Jong AZ

FC Volendam en NEC streden om de eerste plaats in de periode, SC Cambuur pakt het met de koppositie in de KKD groter aan. De formatie uit Leeuwarden speelde tegen Jong AZ in de wetenschap dat concurrent De Graafschap zondag pas in actie komt.

Jong AZ kwam verrassend en brutaal op voorsprong, al in de derde minuut maakte Manchester City-huurling Félix Correia zijn tweede goal op de Nederlandse velden. De koploper van de KKD liet zich echter niet uit het veld slaan en via Stanley Akoy en uitblinker Issa Kallon werd de achterstand binnen twintig minuten omgedraaid in een voorsprong.

Ook in Leeuwarden bleef het lang spannend, omdat de marge van SC Cambuur maar één goal was. Een kwartier voor tijd sloeg topscorer Robert Mühren echter toe. Met een simpel schot maakte hij zijn vierde goal op rij en veertiende goal in totaal.

Telstar
Telstar
2 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Wie de eerste twintig van Telstar - Jong Ajax had gezien, kon nooit raden dat de ploeg uit Amsterdam in de tweede helft op een 0-3 voorsprong zou komen. De thuisclub domineerde immers tegen de beloften, Senne Lynen en Reda Kharchouch kregen al vroeg in het duel grote kansen. Het bleek een voorbode te zijn voor het verloop van de avond.

Telstar kreeg namelijk de kansen, Jong Ajax was uiterst effectief. In de twintigste minuut was Jasper ter Heide trefzeker met een bekeken schot, Carel Eiting verdubbelde in de tweede helft de marge vanaf de penaltystip. Telstar bleef komen na de ruimere achterstand, maar ondanks kansen werd doelman Dominik Kotarski niet gepasseerd. Aan de andere kant was het bij een spaarzame uitbraak van Jong Ajax wel weer raak. Lassina Traoré bereikte al vallend teamgenoot Jurgen Ekkelenkamp, die niet faalde: 0-3.

Het leek een kansloze opgave te worden voor Telstar, maar de club werd terug in de wedstrijd geholpen. Eerst ging Kik Pierie gigantisch in de fout tijdens de opbouw, daar profiteerde Ilias Bronkhorst van. Enkele minuten later maakte Eiting een overtreding in zijn eigen strafschopgebied, waardoor Kharchouch de aansluitingstreffer vanaf de stip. In de laatste vijf minuten kwam Telstar echter niet verder.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 0
MVV Maastricht

Na drie keer puntenverlies op rij proefde NAC Breda deze week weer het zoet van de overwinning, Jong PSV werd met 1-3 verslagen. Tegen MVV Maastricht gingen de Brabanders verder met winnen, wat gezien de stand in de KKD ook wel nodig was. NAC zag de afgelopen weken immers het gat met koploper SC Cambuur groter en groter worden.

Heel overtuigend was het echter niet tegen MVV. NAC kreeg op ietwat gelukkige wijze een stafschop na een half uur. Scheidsrechter Christiaan Bax zag een overtreding van Raoul Last op Mounir El Allouchi, die met de bal aan zijn voet eigenlijk nergens heen kon op de achterlijn. Huseyin Dogan had maling aan het feit dat de penalty makkelijk gegeven werd en schoot binnen voor wat lang de enige treffer van de wedstrijd leek te worden. Vlak voor tijd was Luka Ilic echter ook nog trefzeker.

Overige uitslagen

Vr 29 nov. 2019

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en Excelsior werd korte tijd stilgelegd, omdat er voorwerpen op het veld werden gegooid.