FC Utrecht legt concurrent PEC in zes minuten over de knie

FC Utrecht heeft zaterdag in de subtop van de Eredivisie uitstekende zaken gedaan door directe concurrent PEC Zwolle te verslaan. In een matig gevulde Galgenwaard werd het 2-1 voor de thuisploeg.

Zodoende is Jean-Paul de Jong als trainer van FC Utrecht nog altijd ongeslagen (vier remises, twee zeges). Tegen nummer vijf PEC nam Utrecht vanaf de eerste minuut het initiatief. Dat leverde in de dertiende minuut de eerste kans op. Gyrano Kerk schoot een lage voorzet van Zakaria Labyad naast.

Nadat ook Sean Klaiber nog een enorme kans miste, was het in de zeventiende minuut wel raak. Sander van de Streek troefde Philippe Sandler eenvoudig af, waarna hij Kerk een niet te missen kans bood: 1-0. Zes minuten later sloeg Utrecht opnieuw toe. Een schot van Mark van der Maarel werd door Sandler en doelman Diederik Boer nog gestopt, de rebound van Labyad was onhoudbaar.

Zakaria Labyad juicht na het maken van de 2-0 tegen PEC Zwolle. In de slotfase van de wedstrijd viel de middenvelder nog geblesseerd uit.

Pas na een half uur gaf PEC voor het eerst blijk van leven. Na een prima combinatie met Wouter Marinus kreeg Ryan Thomas alle tijd om op te stomen. Het schot van de Nieuw-Zeelander ging rakelings naast. Die kans zorgde wel voor wat nieuw elan bij de Zwollenaren, die beter in de wedstrijd kwamen zonder grote kansen te creëren.

In de weinig verheffende tweede helft liet Utrecht de bal wat vaker aan PEC, dat daar uiterst matig mee omging. De grootste kansen waren er dan ook voor de thuisploeg. Yassin Ayoub schoot uit kansrijke positie naast, invaller Giovanni Troupée besloot oog in oog met de keeper zonder succes de bal breed te geven richting Kerk en Ramon Leeuwin kopte volledig vrijstaand recht in de handen van Boer.

'Sportief is het zonde dat Sandler meteen zo'n grote stap zet'

Het enige gevaarlijke moment van PEC in de tweede helft leverde ook direct de 2-1 op. Leeuwin haalde invaller Queensy Menig onhandig naar de grond en de bal ging op de stip. Mustafa Saymak benutte het buitenkansje feilloos en zorgde daarmee voor een doekje voor het bloeden.

De zege van FC Utrecht kwam echter geen moment meer in gevaar, waardoor de Domstedelingen PEC tot op één punt naderden (39 om 38 punten). Feyenoord kan door zondag van Vitesse te winnen uitlopen op nummer vijf PEC en nummer zes Utrecht. De Rotterdammers hebben nu net als de club uit Zwolle 39 punten.