FC Utrecht laat RKC in slotfase treuren

De terugkeer in de basis van Iwan Redan ten spijt, RKC Waalwijk maakte in de strijd om Europees voetbal opnieuw een misstap. FC Utrecht, met een hattrick van Dirk Kuijt, verpestte in het slotfase het Brabantse feestje (4-3).

RKC Waalwijk wilde revanche voor de nederlaag tegen RBC Roosendaal. In vergelijking met het duel met RBC had trainer Martin Jol zijn ploeg op twee plaatsen aangepast. Yuri Nikiforv keerde terug van een schorsing, maar de opvallendste naam in de RKC-basis was Iwan Redan.

De 22-jarige aanvaller maakte vorige week tegen RBC Roosendaal als invaller zijn rentree na een lange revalidatie. In de afgelopen 21 maanden, waarin hij herstelde van afgescheurde kruisbanden in beide knieën, speelde hij slechts één wedstrijd. Op 21 augustus 2002 stond Redan voor het laatst in de basis. In het Amstel Cup-duel tegen ASWH scoorde hij.

Tegen FC Utrecht smaakte Redan niet het genoegen van een doelpunt. Sterker nog, hij zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn terugkeer in de basis. Tien minuten voor rust bewees Redan zijn ploeg een slechte dienst. In een poging zijn verdediging te helpen haalde hij Jean-Paul de Jong in het strafschopgebied onderuit.

Dirk Kuijt liet zich het buitenkansje niet ontglippen; 2-1. De aanvaller van FC Utrecht maakte zo zijn tweede doelpunt van de avond. Acht minuten voor de 2-1 opende hij op aangeven van Dave van den Bergh de score. Dat doelpunt werd binnen enkele minuten ongedaan gemaakt door Yuri Cornelisse.

In de tweede helft stelde RKC Waalwijk in een tijdsbestek van drie minuten orde op zaken. Rick Hoogendorp speelde daarbij een centrale rol. Eerst verdween een vrije trap van de RKC-spits via Alje Schut in het Utrecht-doel, twee minuten later was Wapenaar geklopt door een schot van Hoogendorp. Maar in de slotfase keerde de kansen voor de Brabanders. FC Utrecht kwam via een strafschop van Kuijt langszij. Peter van den Berg had volkomen onndoig hands gemaakt. In blessuretijd maakte invaller Arco Jochemsen het feest van FC Utrecht compleet; 4-3.