FC Twente profiteert in Europa van de prestaties van andere clubs

Reacties

FC Twente verzekerde zich woensdag van de vierde plaats in de Eredivisie en gaat daardoor voor het eerst sinds 2014 Europa in. De Tukkers plaatsten zich voor de derde voorronde van de Conference League. De loting daarvoor volgt pas op 18 juli, maar de kans op een geplaatste status is groot voor Twente.

FC Twente profiteert in Europa van de prestaties van andere clubs
© Pro Shots

Dat klinkt misschien vreemd, aangezien de laatste Europese wedstrijden van Twente alweer acht jaar geleden zijn. De club uit Enschede speelde in het verleden in de Champions League en Europa League, maar na de terugval door financieel wanbeleid raakte Europees voetbal uit beeld. Nu, acht jaar na de voorronde van de Europa League tegen Qarabag, keert Twente terug op het Europese podium.

Voor de derde voorronde van de Conference League, die op 4 en 11 augustus wordt gespeeld, is de kans groot dat Twente een geplaatste status krijgt. Dat heeft weinig te maken met de eigen prestaties in Europa. Twente profiteert van het coëfficiënt dat de Nederlandse clubs in de afgelopen jaren samen opbouwden.

De ranglijst van de UEFA gaat over de afgelopen vijf jaar en daarin was Twente niet actief in Europa. De voetbalbond hanteert echter een ondergrens van een vijfde van het landencoëfficiënt. Bij landen die goed gepresteerd hebben, kan dat flink oplopen. Nederland staat in de cyclus 2017-2022 op een coëfficiënt van 49.300. Twente zou bij de loting dan een vijfde krijgen, wat neerkomt op 9.860. Het coëfficiënt kan nog oplopen als Feyenoord de Conference League wint ten koste van AS Roma.

Als we kijken naar de clubs die eerder dit seizoen bij de loting voor de derde voorronde van de Conference League een geplaatste status hadden, dan zien we dat de grens daarvoor lag bij een coëfficiënt 8.000. De 9.860 waar Twente nu op staat, is dan ruim voldoende. Pas in de zomer kennen we alle 54 clubs die zich plaatsen voor de derde voorronde.

Lees op VI PRO meer over hoe Nederland de komende jaren nog profiteert van de goede prestaties in Europa:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.