FC Twente betreurt opvallende uitspraken Van Praag

Reacties

FC Twente vindt de uitspraken die scheidend KNVB-voorzitter Michael van Praag maandag deed in een interview ongelukkig. Van Praag schoof in de ochtend aan in het Radio 1-programma Spraakmakers en trok daar een vergelijking tussen stadionwerkzaamheden in Qatar en het instorten van het dak van De Grolsch Veste in 2011.

FC Twente betreurt opvallende uitspraken Van Praag
© Pro Shots

De Britse krant The Guardian bracht in oktober naar buiten dat jaarlijks enkele honderden mannen omkomen bij de bouw van stadions voor het WK 2022. Qatar laat volgens informatie van de krant na onderzoek te doen naar mogelijke doodsoorzaken, terwijl cardiologen de krant meedeelden dat er een directe link is tussen urenlang werken bij een temperatuur 45 graden en het hoge aantal doden in de zomerperiode.

Van Praag ging maandag op dat onderzoek in. Hij gaf in de radio-uitzending aan dat hij een bezoek had gebracht aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino, om hem kennis te laten maken met zijn opvolger bij de KNVB. 'Hij begon ook over Qatar. Hij vertelde mij dat het aantal doden in Qatar veel lager ligt. In ieder geval niet een paar honderd, maar rond de twintig. Wat is de waarheid? Bij FC Twente is ook een dak ingestort en daarbij zijn ook mensen gewond geraakt', zei Van Praag.

Van Praag verwees met die uitspraak naar 2011, toen het dak van De Grolsch Veste instortte tijdens werkzaamheden. Daarbij kwamen een 31-jarige man uit Nijverdal en een 24-jarige man uit Oldenzaal om. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde later dat er grote fouten waren gemaakt tijdens de uitbreiding van het stadion van FC Twente.

De trieste gebeurtenis uit 2011 is een kras op de ziel van de club. De uitspraken die Van Praag deed komen dan ook hard aan in Enschede. 'We vinden zijn uitspraken zeer ongelukkig, zeker naar nabestaanden en gewonden van de dakramp', laat een woordvoerder van FC Twente weten aan VI.

Van Praag zwaaide maandag na twaalf jaar af als KNVB-voorzitter en werd in drievoud onderscheiden. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg als eerste de MVP-Diversiteitsaward vanwege zijn inzet om het thema diversiteit en inclusie verder uit te dragen, en werd als derde persoon in de historie benoemd tot Erelid van de KNVB. 

VI sprak onlangs uitvoerig met Michael van Praag. Daarbij sprak hij over zijn roerige laatste jaren, twee verloren verkiezingscampagnes en een rol als mikpunt op Twitter.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.