FC Groningen trekt Zweed Florén aan

FC Groningen heeft zich versterkt met Mathias Florén van het Zweedse IFK Norrköping. De 25-jarige linkerverdediger tekende maandagavond een contract dat hem tot medio 2005 aan de club van trainer Dwight Lodeweges bindt. Florén meldt zich woensdag bij zijn nieuwe werkgever voor zijn eerste training.

'Ik ben dolblij met deze club', vertelde Florén aan VI Planet. 'Groningen volgt me al sinds afgelopen zomer. Tegen het einde van de Zweedse competitie hebben ze me opnieuw een paar keer bekeken en vorige week donderdag en vrijdag ben ik zelf naar Nederland gekomen. Ik heb toen een rondleiding gekregen op de club, met de trainer gesproken en een klein deel van de stad gezien. Het zag er allemaal prima uit. Ik had vorige week zelf al een akkoord met Groningen bereikt. Afgelopen maandag hebben de clubs overeenstemming bereikt.'

Florén, die FC Groningen slechts honderdduizend gulden kost, begon zijn profcarrière in 1991 bij Marma IF en speelde vervolgens vanaf 1993 twee jaar voor Alnö IF. Na twee seizoenen GIF Sundsvall maakte de verdediger in 1997 bij IFK Norrköping zijn debuut op het hoogste niveau in Zweden. De afgelopen vier seizoenen miste Florén slechts twee competitieduels namens Norrköping, dat zich dit seizoen via promotie/degradatieduels met eerste divisieclub Mjällby ternauwernood wist te handhaven in de Allsvenskan. Florén maakte lang deel uit van Jong Zweden en speelde in totaal twee interlands voor de nationale A-ploeg.

Florén: 'Trainer Lodeweges heeft me uitvoerig ingelicht over de manier van spelen van FC Groningen. Ik heb er zin in. Het lijkt me geweldig om in de Nederlandse competitie te spelen. Natuurlijk ken ik Ajax, PSV en Feyenoord, maar ook de rest is redelijk bekend in Zweden.'

Florén is na Fredrik Berglund (Roda JC), Marcus Allbäck, Erik Edman (beiden SC Heerenveen), Zlatan Ibrahimovic (Ajax), Johan Elmander (Feyenoord) en Magnus Johansson (FC Groningen) de zevende Zweedse speler in de Nederlandse Eredivisie.



Meer transfernieuws en overzichten vind je in het dossier Transfers


Bekijk hier al onze video's