FC Groningen krijgt rampreeks uit 1971 in het vizier

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. FC Groningen en NAC Breda verzorgen vrijdagavond de opening van de 25ste speelronde.

FC GRONINGEN - NAC BREDA

Aftrap:20.00 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 duels FC Groningen:3 punten
Laatste 5 duels NAC Breda:4 punten

ACTUEEL

Indien FC Groningen afrekent met NAC Breda zet het een grote stap richting handhaving. De noorderlingen hebben nu vier punten meer dan de Brabanders, die de vijftiende plek bezetten met een voorsprong van drie punten op nummer zestien FC Twente.

• Onder Ernest Faber triomfeerde FC Groningen in slechts één van de zeven Eredivisie-duels met een promovendus. In al die wedstrijden hielden de noorderlingen geen enkele keer de nul.

Umar Sadiq kwam tot nu toe vijftig Eredivisie-minuten in actie en maakte daarin twee doelpunten. Geen enkele andere speler komt aan dat moyenne.

Vorige week pakte FC Groningen een punt op bezoek bij VVV-Venlo.

• In zijn eerste zes Eredivisie-wedstrijden van 2018 kwam FC Groningen niet tot een overwinning (vier gelijke spelen en twee nederlagen). Alleen in 1971 (negen duels) en 1974 (zeven wedstrijden) moesten de noorderlingen langer wachten op de eerste triomf.

• Eerder dit seizoen zegevierde NAC Breda voor eigen publiek met 2-1 tegen FC Groningen dankzij twee goals van Rai Vloet. Nog nooit wonnen de Brabanders tweemaal in dezelfde Eredivisie-jaargang van de noorderlingen.

Angeliño bereidde deze competitie al 58 doelpogingen voor. Daarmee hoeft de linkervleugelverdediger alleen zijn meerdere te erkennen in Hakim Ziyech (105 keer aan de basis van een doelpoging) en Brandley Kuwas (72 maal).

NAC Breda verloor in eigen huis van AZ.

HISTORIE

• Van de 27 eerdere Eredivisie-edities van FC Groningen en NAC Breda zetten de Brabanders er slechts vier in winst om. Veertien keer triomfeerde de thuisploeg en negen keer rolde er een remise uit de bus.

• Een memorabele editie van FC Groningen - NAC Breda vond plaats in het seizoen 1994/95. De noorderlingen kwamen voor met 3-0, maar gingen met 3-4 ten onder. In de negentigste minuut maakte Pierre van Hooijdonk de winnende goal.