FC Groningen en Cambuur stellen teleur richting bloedstollende bekeravondjes

FC Groningen en SC Cambuur hopen zich komende week te plaatsen voor de finale van de beker, maar beleefden vrijdag in de Keuken Kampioen Divisie allebei een teleurstellende generale repetitie. Groningen bleef steken op een gelijkspel tegen Helmond Sport, terwijl Cambuur verloor bij FC Emmen, dat al bijna was vergeten hoe het voelde om eens een potje te winnen.

FC Groningen
0 - 0
Helmond Sport

FC Groningen won zijn laatste zeven thuiswedstrijden (de bekerzege op Fortuna Sittard na strafschoppen meegerekend) en was dan ook vol vertrouwen voor het bezoek van Helmond Sport. De Brabanders verkochten de huid echter duur en verdedigden goed. Groningen had in de eerste helft moeite met het creëren van kansen en ontsnapte kort voor rust zelfs aan een achterstand, toen Giannis-Fivos Botos de paal raakte. Daar had Helmond Sport dus geen geluk.

Kort na de onderbreking hadden de bezoekers dat wél, toen Romano Postema maar net naast schoot. Even daarna kopte Leandro Bacuna over. Zo waren de intenties van Groningen voor de tweede helft duidelijk. Daarbij werd achterin wel wat ruimte weggegeven en zo kon ook Helmond Sport gevaarlijk worden, via topscorer Martijn Kaars. Hij vond Hidde Jurjus op zijn pad.

Groningen bleef het proberen, maar zonder succes, waardoor de ploeg van Dick Lukkien genoegen moest nemen met een punt. Komende donderdag gaat Groningen naar De Kuip: daar wacht in de halve finale van de beker een ontmoeting met landskampioen Feyenoord.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

FC Emmen was bezig aan een heuse horrorreeks, met negen wedstrijden op rij zonder overwinning. Tegen SC Cambuur werd er een einde gemaakt aan die serie, mede dankzij een vrij bijzondere doelpuntenmaker. Maikel Kieftenbeld had al sinds 1 december 2018 niet meer gescoord: nu opende hij de score met een schot vanuit de tweede lijn, dat via de binnenkant van de paal binnenviel. Kieftenbeld kwam hierna zelfs dicht bij zijn tweede, maar nu ging de bal net naast.

Cambuur liet in aanvallend opzicht te weinig zien. Dat zorgde voor frustratie bij Remco Balk, die kort na rust een tegenstander omver kegelde en zijn elfde gele kaart van dit seizoen (!) pakte. De aanvaller van Cambuur kreeg even daarna een goede kans op de gelijkmaker, maar schoot in het zijnet, waarna Emmen via een rake kopbal van Joey Konings de eerste zege sinds 27 november veiligstelde.

Cambuur gaat nu toewerken naar de thuiswedstrijd tegen NEC, dinsdag in de halve finale van het bekertoernooi.

De Graafschap
2 - 0
FC Den Bosch

Bij FC Den Bosch gingen ze met een enorme kater de rust in. De bezoekers waren in de eerste helft de bovenliggende ploeg en kregen kans na kans, maar gingen daar niet goed mee om. Door een keepersfout kwam De Graafschap vervolgens op voorsprong: Jeffry Fortes tikte binnen, nadat Krisztian Hegyi de bal had laten glippen. Den Bosch kreeg het niet voor elkaar om de rug weer te rechten en ging door een goal van Mimoun Mahi met 2-0 onderuit.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 2
FC Eindhoven

FC Eindhoven draaide de rollen om in Venlo. De bezoekers gingen met een 1-0 achterstand de rust in, door een treffer van Levi Smans na een snelle inworp van Thijme Verheijen, maar toonden in de tweede helft veerkracht. Jasper Dahlhaus bracht het evenwicht terug in de score en Ozan Kökcü schoot vervolgens de 1-2 binnen. Voldoende voor de volle buit was dat niet, want vlak voor tijd maakte Michail Kosidis er 2-2 van.