FC Groningen beëindigt dramatische reeks bij Eredivisie-rentree Willems

FC Groningen heeft zaterdagmiddag tegen Excelsior een einde gemaakt aan een serie van elf Eredivisie-duels zonder overwinning. De formatie van trainer Dennis van der Ree won overtuigend in de Euroborg. Bij Groningen debuteerde Jetro Willems als invaller.

FC Groningen
3 - 0
Excelsior
Excelsior

Groningen boekte op 23 oktober vorig jaar tegen PSV de laatste overwinning in de Eredivisie en hoopte tegen Excelsior het tij te keren. De nummer zeventien in de Eredivisie begon voortvarend in de Euroborg. Na dertien minuten was het raak. Elvis Manu bracht na een sterke individuele actie Daleho Irandust in stelling, waarna de Zweed met een knappe steekpass Johan Hove bediende. De Noorse middenvelder passeerde Stijn van Gassel vervolgens met een schot in de verre hoek.

Kansen Pepi
Excelsior kon in aanvallend opzicht weinig uitrichten voor het doel van Michael Verrips. Diens collega Van Gassel moest vaker in actie komen in de eerste helft. Ricardo Pepi stuitte in drie gevallen op de doelman van Excelsior, die de Rotterdammers met zijn reddingen voor rust nog in de race hield. Direct na de pauze was het bij de vierde poging van Pepi alsnog raak.

Irandust stuurde de Amerikaan de diepte in na een aanval van Excelsior, waarna Pepi Excelsior-verdediger Serano Seymor simpel uitspeelde en Van Gassel de baas was. Voor Pepi was het al zijn negende goal in dit Eredivisie-seizoen. De topscorer van Groningen was niet lang daarna ook dicht bij zijn tweede treffer, maar de paal stond in de weg.

Debuut Willems
Na ruim een uur maakte nieuweling Willems onder luid applaus zijn debuut bij Groningen. De 22-voudig international speelde op 7 mei 2017 zijn laatste Eredivisie-wedstrijd in het shirt van PSV. Twee minuten na de entree van Willems maakte Liam van Gelderen het derde doelpunt voor Groningen. De verdediger kreeg de bal tegen zich aan geschoten door Seymor en profiteerde door de bal hard en hoog binnen te schieten.

Groningen komt door de overwinning, de grootste competitiezege sinds 26 januari 2021 tegen ADO Den Haag (3-0), in punten gelijk met nummer zestien FC Emmen (ook 17 punten). Het gat met de veilige zone (vanaf nummer vijftien Excelsior) is drie punten. Hekkensluiter SC Cambuur heeft dertien punten na 22 wedstrijden.