FC Emmen met tienen langs FC Den Bosch

FC Emmen pakte vorig jaar de minste punten, maar begon de nieuwe competitie met een zege op FC Den Bosch, dat met tien man werd verslagen.

FC Emmen-FC Den Bosch 3-1 (1-1)
De door coach Jan van Dijk gereviseerde ploeg klopte het gedegradeerde FC Den Bosch. Opmerkelijk genoeg forceerde Emmen de beslissing met tien spelers. Halverwege de eerste helft zorgden Melchior Schoenmakers en Gijs Cales voor de 1-1 gelijke stand. Twintig minuten nadat Gerben Tieltjes vlak na rust met rood van het veld was gestuurd, kwam Emmen opnieuw op voorsprong. Rachid El Khalifi en Sergio van Dijk maakten de 2-1 en 3-1.

VVV-Venlo-Stormvogels Telstar 1-0 (0-0)
VVV, de nummer drie van afgelopen seizoen, begon zonder fouten te maken. In de eigen Koel wonnen de mannen van Herbert Neumann met 1-0. Halverwege de tweede helft tekende Karim Soltani voor de winnende goal.

FC Zwolle-FC Volendam 1-1 (0-0)
Het treffen tussen de nummers vier en vijf van vorig seizoen eindigde onbeslist. Jeroen Ketting zette Volendam een kwartier voor tijd nog op een 0-1 voorsprong, maar vijf minuten later bracht Ruud Berger Zwolle langszij.

Helmond Sport-FC Eindhoven 3-1 (3-0)
Helmond Sport leek op papier een zware dobber te hebben aan het fors vernieuwde Eindhoven. Maar de zo ambitieuze ploeg van coach Louis Coolen keek na twintig minuten al tegen een 2-0 achterstand aan na goals van Karim Bridji en Leon Hese. Halverwege was het verschil zelfs drie na een treffer van Sandro Calabro. Pas in de slotfase deed Eindhoven iets terug via Richard van Gils, die een penalty benutte.

TOP Oss-FC Dordrecht 1-2 (1-0)
TOP-coach Hans de Koning leek op weg zijn oude werkgever te verslaan, maar na rust kwam Dordrecht alsnog langszij. De zege was verdiend. Met het eerste schot op doel had Guillermo Zschüsschen TOP op voorsprong geschoten. Maar na rust knalde Moussa Kalisse een zwabberbal achter Wilko de Vogt, waarna Cecilio Lopes voor de beslissende goal zorgde.

Cambuur Leeuwarden-Excelsior 0-1 (0-1)
Mario Been eindigde zijn debuut als hoofdcoach in het betaalde voetbal met een overwinning. Zijn Excelsior was dan ook beter dan het povere Cambuur. Luigi Bruins zorgde voor de zege. In de 29ste minuut tikte hij van dichtbij binnen na een voorzet van Roel Buikema (zie foto).

MVV-AGOVV Apeldoorn 2-2 (1-0)
MVV verspeelde een 2-0 voorsprong. Via een eigen doelpunt van Robert Roest en een gewone goal van Ibad Muhamadu leidden de Maastrichtenaren na vijftig minuten met 2-0. Maar in het laatste kwartier kwam AGOVV langszij. Erik Wegh maakte de 2-1 en in blessuretijd redde Ahmet Kilic een punt voor de ploeg van coach Stanley Menzo.

Fortuna Sittard-Go Ahead Eagles 3-2 (1-2)
Go Ahead kende een bliksemstart en leidde binnen negen minuten met 2-0 via goals van Tim Gilissen en Loíc Loval. Toch verliet de nieuwe ploeg van coach Mike Snoei uiteindelijk Sittard met lege handen. Na een snelle aansluitingstreffer van Wasiu Taiwo, zorgden Tom Daemen en opnieuw Taiwo in de slotfase voor de 2-2 en 3-2 van de Limburgers.