FC Emmen beleeft dramatische avond in Heerenveen

SC Heerenveen heeft de vierde overwinning van het seizoen verwelkomd. FC Emmen beleefde een uitermate treurige avond in het Abe Lenstra Stadion.

sc Heerenveen
4 - 0
FC Emmen
FC Emmen

SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen achtte de tijd rijp om Benjamin Nygren (19) tegen FC Emmen na diens eerste Eredivisie-minuten tegen Ajax voor het eerst aan de aftrap te laten komen. De Zweedse aanvaller, die begin oktober op huurbasis van RC Genk werd overgenomen, mocht als basisdebutant laten zien wat hij op de trainingen had getoond. En dat was veel goeds, zo vertelde Jansen voor de wedstrijd.

De keuze voor Nygren betaalde zich al vroeg uit. Halverwege de eerste helft had de Zweedse huurling het overzicht nadat hij wat gelukkig in de kluts de bal in zijn voeten had gekregen. De jonge Zweed had oog voor de vrijstaande Henk Veerman, die vervolgens succesvol afdrukte.

Drie minuten later waren de rollen omgedraaid. Na even onnodig als knullig balverlies van Hilal Ben Moussa sloeg Heerenveen toe. Op aangeven van Henk Veerman was het dit keer Nygren die tot scoren kwam.

Voor zover FC Emmen nog de hoop op een ontsnapping mocht hebben, dan was die vroeg in de tweede helft verdwenen. Simon Tibbling had kort na rust al een gele kaart ontvangen toen hij in de 52ste minuut in de fout ging in een duel met Joey Veerman. Scheidsrechter Sander van der Eijk slingerde de Zweed daarna weer op de bon, zodat Emmen met een man minder verder moest.

Gesteund door de ruime marge en de numerieke meerderheid haalde SC Heerenveen de voet van het gaspedaal. Toch was er nog ruimte voor Friese hoogstandjes, zoals die van Rodney Kongolo in de 71ste minuut. De middenvelder promoveerde het schot van Mitchell van Bergen met een hakje tot doelpunt. Twee minuten later zorgde de tandem Veerman-Veerman voor de 4-0. Op aangeven van Joey schoot Henk raak.

De directe rode kaart voor Nikolai Laursen na een charge op de benen van Pawel Bochniewicz maakte de avond van Emmen nog zwarter, waar Heerenveen na de zorgeloze avond door het ingaan van de wintertijd een uur langer kan genieten van de status van de nummer drie van Nederland.