FC Den Bosch: ondanks realisme toch nacompetitie

De woorden Nieuw en Realisme zijn voor altijd verbonden aan FC Den Bosch en KPN Eredivisie seizoen 2001/02. Wie de Bossche woorden in het Italiaans vertaalt, leest Catenaccio. Het defensieve systeem van coach Wiljan Vloet liet de tegenstanders niet voetballen, gaf zelden ruimte cadeau en beschikte over een zeer gevaarlijke counteraanval met spelers als Mourad Mghizrat, Bart Van Den Eede en Fabian de Freitas.

De Bossche promovendus maakte weinig vrienden en oogste nog minder waardering met de onooglijke speelstijl. Coach Wiljan Vloet, zijn spelers en de Bossche aanhang kon het allemaal niet deren. 'Weet je wanneer ze me hadden mogen veroordelen? Als we nu zestien punten hadden', vertelde Vloet onlangs in Voetbal International. 'Dan hadden ze kunnen zeggen: Zo verdedigend spelen en nog maar zestien punten hebben!.' Uiteindelijk behaalde FC Den Bosch 33 punten en dat waren er nog altijd vier te weinig voor lijfsbehoud. Vloet en zijn mannen moeten zich nu zien te redden via de nacompetitie. De zestiende plaats is gezien het spelersmateriaal misschien wel het hoogst haalbare. Lange tijd leken de Bosschenaren zich te kunnen handhaven, totdat coach Vloet de ene na de andere speler zag wegvallen met blessures of schorsingen. Aangezien de selectie zo smal is, moest dat wel problemen opleveren.

De vraag is of de ploeg zich met dit resultaatvoetbal kan handhaven, aangezien er in de nacompetitie gewonnen moet worden en niet niet verloren. Lijfsbehoud zal voor FC Den Bosch cruciaal zijn om te overleven. De club zit nog steeds in grote financiële problemen en heeft vooralsnog geen shirtsponsor. Het zal een karwei worden om de selectie op peil te houden bij lijfsbehoud, laat staan dat waardevolle spelers als Jan Michels, Peter Uneken, Mourad en Van Den Eede blijven als de FCDB degradeert.

Bekijk hier al onze video's