Fantasieloze Aussies pakken in slotfase zege

Tim Cahill (foto) heeft het Australië van Guus Hiddink de vliegende start gegeven waar het op hoopte. De 3-1 winst kwam niet zonder pijn en moeite tot stand. De fantasieloze Socceroos keken tot vijf minuten voor het einde nog tegen een achterstand aan.

Yoshikatsu Kawaguchi werd van held tot schlemiel. De Japanse goalie hield 85 minuten zijn doel uitstekend schoon, maar overspeelde toen zijn hand. Bij een ingooi voor de Australiërs kwam hij onnodig zijn doel uit en Cahill schoot raak in de scrimmage die volgde: 1-1.

Via een prachtig afstandschot van opnieuw Cahill en een goal in blessuretijd van John Aloisi werd het 3-1 en kreeg Hiddink de beloning voor zijn gedurfde wisselbeleid. Gezien het povere spel van zijn ploeg en aankijkend tegen de 1-0 achterstand besloot Hiddink met nog een half uur te spelen drastische maatregelen te nemen. De lange aanvaller Joshua Kennedy kwam verdediger Craig Moore aflossen. Later bracht Hiddink ook Cahill en Aloisi nog binnen de lijnen die uiteindelijk voor de doelpunten zorgden. Dat was het sein voor de Australische ploeg om nog meer de lange bal te hanteren dan het al deed. De ploeg van Hiddink speelde onnauwkeurig. Dat kwam omdat het meeging in het hoge tempo van de immer enthousiaste Japanners.

Japan speelde iets verzorgder voetbal, maar dwong geen kansen af. De voorsprong voor de Japanners kwam letterlijk uit de lucht vallen. Een voorzet van Shunsuke Nakamaru viel in een keer binnen, omdat doelman Mark Schwarzer zich kinderlijk eenvoudig opzij liet zetten. De protesten van Hiddink ten spijt werd de treffer goedgekeurd.

In de laatste vijf minuten kreeg Australië toch voor elkaar wat in de voorgaande 85 minuten maar niet wilde lukken. Kawaguchi redde op inzetten van Mark Viduka en Mark Bresciano en leek de held van Japan te worden. Dat dat niet geschiedde was in de eerste plaats de schuld van de doelman zelf, maar ook van zijn ploeggenoten die de counterkansen zeer slordig uitspeelden.