Faillissement Fortuna dichterbij

De toekomst van Fortuna Sittard ziet er nog slechter uit. De noodlijdende Limburgse club wil de doorlopende contracten zonder afkoopsom ontbinden, maar de arbitragecommissie lijkt niet gevoelig voor de argumenten. 'De club had beter failliet kunnen gaan', zei commissie-voorzitter Mart Franken.

Faillissement Fortuna dichterbij

Als een van de maatregelen om financieel orde op zaken te stellen wilde Fortuna Sittard een maand geleden tien spelers (en twee personen uit de technische staf) met een doorlopend contract zonder compensatie ontslaan. Inmiddels is dat aantal verminderd tot vijf spelers. Tijdens de zitting voor de arbitrage-commissie onderbouwde Fortuna Sittard de ontslagaanvraag door te wijzen op het ondermaatse presteren van de spelers. Bovendien werd gesteld dat de betrokken spelers tijdig op de hoogte zijn gebracht van de ernst van de zaak. Maar de commissie lijkt niet onder de indruk van de argumenten. Vooral dat de spelers moeten bloeden voor jarenlang slecht beleid wordt zwaar gewogen.

Fortuna Sittard kampt met ernstige financiële problemen. De miljoenenschuld is één van de oorzaken dat de Limburgse club voorlopig geen licentie krijgt. Volgens directeur Theo Mommers is een afkoopsom voor de betrokkenen nog steeds uit den boze. 'Dat geld hebben we gewoon niet. Punt uit. Als we toch moeten betalen, zijn we failliet', zei Mommers in de aanloop naar de arbitragezaak. De commissie was echter hard. 'De club had beter failliet kunnen gaan. Dan waren deze mensen beter af geweest. Dan hadden via het loongarantiefonds nog geld gekregen', stelde Franken.

Fortuna Sittard bracht de prognoses voor komend seizoen ter tafel. 'We krijgen pas eventueel garanties als we de licentie krijgen, we hebben nu totaal geen middelen. Maar wij moeten over twee weken alles rond hebben met het oog op de licentie', zei Mommers ter toelichting. Franken liet daarop wederom blijken dat Fortuna Sittard weinig hoop kan koesteren: 'U kunt maar beter een lot in de staatsloterij kopen!' De arbitrage-commissie doet over een week uitspraak.

Bekijk hier al onze video's