FA neemt risico's serieus: maximaal tien keer koppen per trainingsweek

Reacties

De Engelse voetbalbond (FA) heeft de discussie over koppen op het voetbalveld een nieuwe dimensie gegeven. In alle Engelse profcompetities mogen spelers vanaf dit seizoen niet meer dan tien keer koppen per trainingsweek.

FA neemt risico's serieus: maximaal tien keer koppen per trainingsweek
© Pro Shots

Daarbij gaat het specifiek om higher forces headers: kopballen uit passes van meer dan 35 meter. Het besluit volgt na meerdere onderzoeken over de risicofactoren van koppen en maakt onderdeel uit van de nieuwe richtlijnen van de FA, die zo het welzijn van de spelers wil beschermen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In Engeland staat de discussie niet op zichzelf. Nationale held Geoff Hurst, die zijn land in 1966 met een hattrick naar de wereldtitel schoot, brak vorig jaar al een lans om meer aandacht te besteden aan de risico's die kleven aan koppen. Van de ploeggenoten met wie Hurst destijds het WK won, zijn Jack Charlton, Martin Peters en Nobby Stiles overleden aan dementie. Ook Sir Bobby Charlton is gediagnosticeerd met de aandoening.

Onderzoek van de University of Glasgow wees uit dat voormalig profvoetballers inderdaad een verhoogd risico hebben om te overlijden aan dementie of Parkinson. Daarop besloot de FA vorig jaar dat kinderen onder de twaalf jaar niet meer mogen koppen tijdens voetbaltrainingen. Jeugdspelers tussen elf en zestien jaar worden stapsgewijs bekendgemaakt met koppen.

Dr. Willie Steward van de University of Glasgow sprak toen al de hoop uit dat de FA de richtlijnen breder zou uitdragen. Dat gaat nu gebeuren, al is de nieuwe regel niet van toepassing op wedstrijddagen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.