FA Cup-overwerk voor Locadia en Pröpper, Janmaat doet oude club pijn

Daryl Janmaat heeft zich met Watford geplaatst voor de achtste finale van het toernooi om de FA Cup, door op bezoek bij zijn oude werkgever Newcastle United een gevoelige zege te boeken. Jürgen Locadia en Davy Pröpper bezorgden zichzelf overwerk, terwijl het Nederlands getinte Swansea City een simpele middag had en Wolverhampton Wanderers ontsnapte.

Newcastle United
0 - 2
Watford
Watford

Voor basisklant Janmaat was het bekerduel op St. James's Park een terugkeer op vertrouwde grond: tussen 2014 en 2016 speelde hij twee seizoenen bij Newcastle, voordat hij overstapte naar Watford. De rechtsback keerde in december overigens terug van een knieblessure, maar sindsdien speelde hij in de Premier League nog geen minuut. Wel mocht hij in de vorige FA Cup-ronde negentig minuten meedoen, ook zaterdag bleef hij de hele wedstrijd staan.

Janmaat was voor rust ook betrokken bij het opvallendste moment. Na een overtreding van Isaac Hayden op de Nederlander werd de VAR ingeschakeld, maar uit de beelden bleek dat Janmaat niet bínnen, maar net búíten de zestien werd neergelegd. De vrije trap die volgde werd door Nathan Chalobah over geschoten, en dat was een van de grootste mogelijkheden van de eerste helft.

Na de pauze trok Watford het duel alsnog naar zich toe. Met een fraaie goal schoot Andre Gray zijn ploeg op voorsprong, wat vooral voor Janmaat lekker zal hebben gevoeld. De fans van Newcastle hebben hem zijn overstap naar Watford nooit echt vergeven en laten dat nog altijd duidelijk blijken. Zij zien hem - net als onder anderen Georginio Wijnaldum en Moussa Sissoko - als een verrader die snel vertrok nadat The Magpies degradeerden. Door de zege van zaterdag (dankzij Isaac Success werd het in de laatste minuut 0-2) maakt Janmaat ook bepaald geen vrienden in Newcastle.

Brighton & Hove Albion
0 - 0
West Bromwich Albion

Bij de thuisploeg begon Jürgen Locadia in de basis, maar zat Davy Pröpper op de bank. De beide ex-PSV'ers zagen hoe hun ploeggenoot Yves Bissouma voor rust de nodige kansen kreeg, maar gescoord werd er niet. Blaffen deed Brighton ook na rust wel, maar gebeten werd er geen moment. Pröpper mocht invallen, Locadia moest even later plaatsmaken, maar de wissels van manager Chris Hughton leverden geen doorbraak op. Zodoende moet Brighton op herhaling bij West Brom, om in de replay alsnog een plek in de achtste finale af te dwingen.

Swansea City
4 - 1
Gillingham
Gillingham

Met drie Nederlanders in de basis kende Swansea een eenvoudige middag, één van die Nederlanders was zelfs nauw betrokken bij de openingsgoal. Na een heerlijke aanval en een fraaie voorzet van Leroy Fer (die de aanvoerdersband droeg) kopte Oliver McBurnie de 1-0 binnen. Na iets meer dan een halfuur verdubbelde diezelfde McBurnie de voorsprong voor The Swans, waarmee hij zijn ploeg eigenlijk al in veilige haven schoot.

Achterin kregen doelman Erwin Mulder en centrumverdediger Mike van der Hoorn voor rust amper iets te doen, maar kort ná de hervatting verzorgde Josh Rees de aansluitingstreffer voor de laagvlieger uit de League One. Die bleek echter alleen voor de statistieken. Een kwartier voor het einde ramde Bersant Celina (ooit op huurbasis actief voor FC Twente) de 3-1 op prachtige wijze binnen, Barrie McKay verzorgde het slotakkoord.

Shrewsbury Town
2 - 2
Wolverhampton Wanderers

In de Premier League presteert promovendus Wolverhampton Wanderers met een achtste positie vooralsnog prima, maar in het toernooi om de FA Cup heeft het zaterdag ternauwernood een blamage voorkomen tegen Shrewsbury, een laagvlieger uit de League One. Na een doelpuntloze eerste helft zette Greg Docherty de ploeg van het derde niveau direct na de pauze met een hard schot op 1-0.

De verrassing was twintig minuten voor tijd compleet, toen de uitblinkende verdediger Waterfall die voorsprong verdubbelde. De spanning kwam terug dankzij de 2-1 van de ingevallen spits Raúl Jiménez, maar verder dan die aansluitingstreffer leken de Wolves niet te komen. In de absolute dying seconds dwong Matt Doherty echter alsnog een herkansing af.

Middlesbrough
1 - 1
Newport County

Bij Middlesbrough - de nummer vijf van het Championship - bleef de van Huddersfield Town gehuurde Rajiv van La Parra op de bank, maar was er wél een basisplek voor nieuweling John Obi Mikel. De ex-middenvelder van onder meer Chelsea kwam onlangs over uit China, met hem binnen de lijnen struikelde de thuisploeg tegen Newport, dat twee niveaus lager speelt.

Kort na rust werkte verdediger Daniel Ayala uit een corner de 1-0 binnen, maar diep in blessuretijd was het de net ingevallen Matthew Dolan met de gelijkmaker. Zodoende moet de ploeg van manager Tony Pulis op herhaling.

Doncaster Rovers
2 - 1
Oldham Athletic

De bezoekers schreven in de vorige ronde een sprookje door als club uit de League Two te winnen bij Premier League-club Fulham, maar een nieuwe verrassing kwam er niet. Met aanvaller Gevaro Nepomuceno in de basis en doelman Zeus de la Paz op de bank (beide internationals van Curaçao groeiden op en genoten hun jeugdopleiding in Nederland) leek Ben Whiteman na driekwart wedstrijd de beul te worden voor Oldham.

In de slotfase trok Oldham de stand echter gelijk. Dankzij een doelpunt in de 85ste minuut van Peter Clarke leek de stuntploeg een replay af te dwingen. In extremis ging het echter helemaal mis. Door een rake strafschop werd Whiteman alsnog de gevierde man voor Doncaster, dat actief is in de League One.