Extra wapen Messi levert verbijsterende statistieken op

Reacties

Tussen de Champions League-duels met Liverpool door brengt de al gekroonde kampioen Barcelona zaterdagavond een bezoek aan Estadio Balaídos. In het onderkomen van Celta de Vigo schilderde Aleksandr Mostovoi tussen 1996 en 2004 geregeld een vrije trap in de kruising. De huidige vrijetrappenkoning in het Europese voetbal luistert naar de naam Lionel Messi, die wordt gespaard tegen Celta. Of overlegt iemand betere statistieken?

Extra wapen Messi levert verbijsterende statistieken op
Celta de Vigo
Celta de Vigo
2 - 0
Barcelona
Barcelona

Zo wonderschoon was zijn tweede treffer tegen Liverpool dat diverse media donderdag een lijst samenstelden met de mooiste vrije trappen aller tijden. Messi zelf kwam daar meermaals in voor, want de 31-jarige Argentijn heeft inmiddels een aardig trackrecord als het gaat om vrije trappen. De dribbelaar, afmaker, aangever en initiator van de meest creatieve aanvallen zal ook als vrijetrappenkoning de geschiedenisboeken ingaan.

Dit seizoen zijn z'n cijfers extreem indrukwekkend. Messi sloeg dit seizoen in alle competities al acht keer toe uit een vrije trap. Geen enkele andere speler die uitkomt voor een club in een van de vijf grote competities (La Liga, Premier League, Serie A, Bundesliga en Ligue 1) komt ook maar in de buurt. Ángel Di María volgt met vier voltreffers op de tweede plaats, voor een heel peloton spelers met drie rake vrije trappen.

Meeste goals uit een directe vrije trap dit seizoen:

Speler Rake vrije trappen
Lionel Messi (Barcelona) 8
Ángel Di María (Paris Saint-Germain) 4
James Maddison (Leicester City) 3
Cristian Tello (Real Betis) 3
Jonathan Schmid (FC Augsburg) 3
Memphis Depay (Olympique Lyon) 3
Antoine Griezmann (Atlético Madrid) 3
Arek Milik (Napoli) 3

Kijken we naar het succespercentage, dan moet Messi echter aan een aantal spelers voorrang verlenen. De vijfvoudige Gouden Bal-winnaar legt veel vaker aan dan zijn collega-specialisten. Met een succespercentage van veertien (acht keer raak in 56 pogingen) draait de Argentijn wel bovenin mee. Landgenoot Di María gaat echter aan kop, voor Antoine Griezmann, James Maddison en Lucas Digne.

De balans van de specialisten:

Speler Club Pogingen Goals Succespercentage
Ángel Di María Paris Saint-Germain 10 4 40
Antoine Griezmann Atlético Madrid 15 3 20
James Maddison Leicester City 15 3 20
Lucas Digne Everton 10 2 20
Iago Aspas Celta de Vigo 11 2 18
Rúben Neves Wolverhampton Wanderers 12 2 17
Max-Alain Gradel Toulouse 13 2 15
Esteban Granero Espanyol 13 2 15
Lionel Messi Barcelona 56 8 14
Leon Bailey Bayer Leverkusen 14 2 14
Aleksandar Kolarov Roma 14 2 14

Messi is als de toptennisser die aan het begin van zijn loopbaan al onverslaanbaar is in de rally en naarmate de tijd vordert ook nog voortdurend aces gaat slaan. Dit seizoen noteert hij immers zijn beste succespercentage als het gaat om rake vrije trappen. Sinds 2012/13 zijn alle data hiervan bijgehouden.

Het extra wapen van Messi is de vrucht van nijvere trainingsarbeid. Doelmannen Marc-André ter Stegen en Jasper Cillessen worden geregeld verzocht als 'slachtoffer' te fungeren bij een oefensessie. 'Je moet dit blijven oefenen, net als alle andere zaken', vertelde Messi vorig jaar aan Marca. De dribbelaar leerde een kleine tien jaar geleden van niet de minste de kneepjes van het vak. Althans, als we Fernando Signorini mogen geloven. De fitnesscoach van Argentinië op het WK 2010 schreef in zijn biografie dat de toenmalige bondscoach Diego Maradona waardevolle tips gaf aan Messi, waarbij de oude meester meermaals voordeed hoe het zou moeten. Inmiddels kunnen we wel stellen dat Messi geen extra lessen meer nodig heeft.

Vrije trap-paspoort Messi:

Seizoen Pogingen Raak Succespercentage
2018/19 56 8 14
2017/18 75 7 9
2016/17 56 4 7
2015/16 57 7 12
2014/15 55 2 4
2013/14 36 3 8
2012/13 47 4 9
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.