Experts eensgezind: KNVB kan solidariteit tussen clubs niet afdwingen

Reacties

De KNVB kan de clubs die Europa ingaan op basis van de huidige stand niet dwingen om hun premies op basis van solidariteit te delen met de rest. Daarover zijn juridische experts het eens.

Experts eensgezind: KNVB kan solidariteit tussen clubs niet afdwingen
© Pro Shots

Vermoedelijk beslist het bestuur betaald voetbal van de bond vrijdag wat er met dit seizoen moet gebeuren. Wie gaan er Europa in? Hoe gaat de Eredivisie er volgend seizoen uitzien? Het zijn zomaar twee vragen waarop vrijdag weleens een antwoord kan komen.

Een vervolgvraag kan zijn of de Europees spelende clubs hun Europese inkomsten moeten delen met de andere clubs die naast een ticket en dus UEFA-gelden grijpen. Volgens juristen kunnen ze hiertoe niet worden verplicht. 'Op basis van de reglementen kan de KNVB de clubs hiertoe niet dwingen. Wel kunnen deze afspraken natuurlijk in het overleg van vrijdag worden gemaakt: het is aan de clubs om te bepalen of zij hier wel of niet aan willen meewerken', zegt Jaimy Vanenburg, een expert op het gebied van (internationaal) sportrecht en arbeidsrecht, bijvoorbeeld.

Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, voegt daaraan toe: 'In Amerika kan de competitie dat dwingend opleggen, de KNVB moet dat bespreken. Nederland is het land van de compromissen.'

Ook Jan Kabalt, sinds 1994 werkzaam als advocaat en gespecialiseerd in sport- en tuchtrecht, zegt dat dit 'alleen kan op basis van vrijwilligheid, alleen door instemming van de clubs.'

Enkele weken geleden lanceerde AZ een solidariteitsplan. Het idee is dat de Nederlandse clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League 25 procent van hun inkomsten in het noodfonds storten. De clubs die de poulefase van de Europa League bereiken, zouden 15 procent moeten storten. En dit twee seizoenen achter elkaar.

Het volledige interview met vragen aan juridische experts (kan bijvoorbeeld Ajax tot kampioen worden uitgeroepen?) staat op VI PRO:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.