Ex-international Moens dubt over einde loopbaan

De kans is groot dat Oscar Moens, tweevoudig international, stopt met het spelen van betaald voetbal. De 38-jarige doelman overweegt sterk zijn loopbaan te beëindigen.

Ex-international Moens dubt over einde loopbaan

In diens aflopende contract bij Sparta stond een eenzijdige door de doelman te lichten optie zijn loopbaan nog een jaar te rekken. Daar maakte Moens halverwege mei 2011 aanvankelijk gebruik van, maar daar komt de doelman vrijwel zeker op terug. Komend weekeinde staat een gesprek gepland met Wiljan Vloet, de nieuwe algemeen directeur van de Kasteelclub, waarna Moens maandag definitief de knoop doorhakt. Moens begon zijn carrière in het seizoen 1992/93 bij Excelsior en stapte vier seizoenen later over naar Go Ahead Eagles. De doelman verwierf bekendheid vanwege zijn sierlijke manier van keepen en dwong met zijn goede optredens een transfer naar AZ af, dat zo'n 750.000 gulden overmaakte naar Deventer.

In Alkmaar signeerde Moens in 1997 een miljoenencontract voor de duur van tien jaar, dat tussentijds overigens na veel problemen werd ontbonden. De ster van de sluitpost rees snel. De doelman kreeg zelfs invitaties voor het Nederlands elftal en op 13 oktober 1998 maakte hij zijn debuut voor Oranje in een oefenduel met Ghana (0-0). Drie jaar later stond Moens tegen Denemarken (1-1) opnieuw onder de lat.

Na een aantal goede seizoenen in Alkmaar werd Moens in het seizoen 2000/01 nog een halfjaar uitgeleend aan RBC Roosendaal na een conflict met AZ-voorzitter/DSB-eigenaar Dirk Scheringa over de inzetbaarheid van de doelman bij promotionele activiteiten. Moens keerde weliswaar terug in Alkmaar, maar de relatie was dusdanig bekoeld dat het nooit weer goed kwam tussen AZ en de doelman. Een avontuur bij het Italiaanse Genoa CFC werd eveneens niet wat Moens zich er van had voorgesteld.

In 2004 keerde Moens bij Willem II terug op de Nederlandse velden. Door toenmalig bondscoach Marco van Basten werd de doelman nog regelmatig werd opgeroepen voor Oranje, maar het bleef bij twee interlands. Hierna stond Moens nog een jaar bij PSV onder contract als stand-in achter Heurelho Gomes.

Na het jaar in Eindhoven besloot Moens zijn doorlopende contract in te leveren wegens het gebrek aan perspectief. 'Er komt een punt in je leven om iets anders te gaan doen en dat punt is nu aangekomen', aldus Moens destijds.

Eind 2008 verleidde Willem II Moens tot een rentree in het betaalde voetbal, aangezien bij de Tricolores Maikel Aerts en Björn Sengier met blessures kampten. KNVB-reglementen verboden de comeback, maar Moens bleef wel zijn conditie op peil houden in Tilburg. Een seizoen later kwam het alsnog tot een jaarcontract, maar Moens kwam geen duel in actie voor Willem II.

Nadat Moens opnieuw zijn carrière beëindigd had, ging hij met een rentree bij het Amerikaanse Dayton Dutch Lions van eigenaar Erik Tammer alsnog een keer het avontuur aan. Moens leek daar begin 2010 een punt achter zijn loopbaan te zetten, maar in november van datzelfde jaar vond Sparta Rotterdam de ervaren sluitpost bereid nog een jaar aan zijn carrière vast te knopen.

Op Het Kasteel kwam Moens na de winterstop nog vijftien duels in actie in de Jupiler League. Na het afgelopen halfjaar bij Sparta komt nu aan de lange carrière van Moens vrijwel zeker definitief een einde. (Tom Wildvank) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's