Excelsior verlaat laatste plaats na winst op Roda JC

De Graafschap is de nieuwe hekkensluiter in de Eredivisie. Excelsior deed de laatste plaats over aan de Doetinchemmers doordat het in eigen huis met 2-1 te sterk was voor Roda JC Kerkrade.

De start van Excelsior was uitstekend. Al in de vijfde minuut kwamen de Kralingers op voorsprong door een doelpunt van Rangelo Janga, die na een klutssituatie binnenkopte. Roda JC stelde daar de hele eerste helft niets tegenover. De thuisclub bleef eenvoudig op de been.

In de 51ste minuut kregen de bezoekers pas hun eerste kans van de wedstrijd. Na een voorzet van Martijn Monteyne was Mitchell Donald dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Wesley de Ruiter redde uitstekend. De Limburgers kwamen duidelijk feller uit de kleedkamer en na de mogelijkheid van Donald was ook Davy De Beule tot twee keer toe gevaarlijk, maar hij schoot over en naast.

Excelsior kreeg nauwelijks kansen in de tweede helft, maar omdat Roda zijn goede kansen verprutste bleef de voorsprong staan. Negen minuten voor tijd kreeg clubtopscorer Sanharib Malki nog een grote mogelijkheid namens Roda, maar de Syriër schoot voorlangs.

In blessuretijd werd het zelfs nog 2-0 voor Excelsior. Darren Maatsen stoomde op aan de rechterkant en gaf voor op Janga, Jagos Vukovic zat ertussen en schoot de bal achter zijn eigen doelman Pawel Kieszek. Kort daarna redde Malki de eer door nog 2-1 te maken, maar kort daarna floot scheidsrechter Maarten Ketting af.

Excelsior heeft door de zege nu achttien punten uit 26 duels, waardoor het de laatste plaats in de Eredivisie verlaat. De Graafschap is de nieuwe hekkensluiter. Roda JC zakt naar de negende plaats. Foto: VI Images