Excelsior-Sparta, de derby waar fans vooraf nog een biertje met elkaar drinken

Reacties

In de meeste Nederlandse derby's hoef je de supportersgroepen van de rivaliserende teams echt niet bij elkaar te zetten. Dat kan alleen maar ellende opleveren. Maar bij Excelsior tegen Sparta is dat anders. Daar drinken de fans voorafgaand nog 'gewoon' een biertje met elkaar.

Excelsior-Sparta, de derby waar fans vooraf nog een biertje met elkaar drinken
© Pro Shots
Excelsior
Excelsior
2 - 1
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Afgelopen zondag stond de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Sparta op het programma. De thuisploeg ging er in extremis met de zege vandoor, maar zowel voor als na de wedstrijd geen onvertogen woord tussen de supportersgroepen van de clubs. Het vrij reizen van de uitsupporters doet verlangen naar vervlogen tijden. We zien Sparta-fans in de auto, in trams, op het fietsje, met de benenwagen en met de step. Ze mogen zelf op pad en genieten van het voorrecht.

Supporters lopen door elkaar heen om en in het stadion. Het kan godzijdank nog. 'Het klinkt even krankzinnig als bemoedigend', had er op de website van De Sparta Supporter gestaan. Het zijn de juiste woorden. Met vierhonderd man waren ze officieel in Kralingen, in werkelijkheid iets meer omdat Sparta-supporters zich altijd weten te mengen onder het Excelsior-publiek.

Dat er geen buscombi was, had Sparta verdiend, de lokale driehoek en de supportersvereniging waren in gesprek gegaan en de uitkomst was positief. Een logisch gevolg ook nadat er vorig seizoen een buscombi was, er geen wanklank te horen was en mensen gewoon op eigen vervoer de terugreis naar huis maakten. Normalisatie optima forma in Rotterdam. Het kan dus wel, als er maar de intentie is om het te willen.

De beide harde kernen – voor zover de fanatieke aanhang van beide clubs die naam mag hebben – ontmoeten elkaar voor de derby steevast een uur van tevoren. Vriendschap is het woord niet, maar van blinde haat is er zeker geen sprake. 'We drinken samen een biertje, kletsen wat en de fans van Excelsior brengen ons daarna naar het uitvak. Het is een soort van traditie', vertelt Bart Hoving, bestuurslid van De Sparta Supporter.

Lees alles over de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Spart in onderstaand PRO-stuk:

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.