Excelsior profiteert dankbaar van bedroevend slechte start AZ

AZ heeft een gouden kans om mede-koploper in de Eredivisie te worden, laten liggen. Tegen Excelsior werden een lachwekkend slechte start en twee vroege strafschoppen van Luigi Bruins de Alkmaarders - waar captain Ron Vlaar een rampzalige wedstrijd speelde - fataal: 0-2.

AZ-trainer John van den Brom sprak bij FOX Sports voorafgaand aan de afsluiter van het Eredivisieweekend nog voorspellende woorden, toen hem werd gevraagd naar de eerste plaats die voor het grijpen lag. Bij een thuiszege op Excelsior had zijn ploeg zich naast PSV aan kop van de ranglijst genesteld. 'Maar laten we eerst maar eens gewoon winnen', waarschuwde Van den Brom. Daar slaagde zijn ploeg dus niet in en dat was voor een groot deel te wijten aan de catastrofale openingsfase, waarin de schutterende Vlaar een negatieve hoofdrol opeiste.

Het ging voor de Alkmaarders al na 26 seconden mis, toen Excelsior een strafschop kreeg. Rechtsback Jonas Svensson verslikte zich in Luigi Bruins en werkte de spelmaker naar de grond, het slachtoffer pakte het cadeautje zelf uit. Een minuut na de openingsgoal ging Vlaar vervolgens voor het eerst de mist in. Al opstomend leed hij kinderlijk eenvoudig balverlies, maar de bezoekers konden van die flater nog niet profiteren. Jinty Caenepeel stuitte op keeper Marco Bizot, in de rebound haalde Svensson de inzet van Kevin Vermeulen uit de doelmond.

Luigi Bruins benut zijn tweede strafschop.

In de vijfde minuut werkte Vlaar een voorzet van Vermeulen dramatisch weg, maar Bruins kreeg de bal er in twee instanties - de eerste keer stond Vlaar zelf in de weg - niet in. Waar zijn eerste twee fouten nog niet werden afgestraft, kreeg Vlaar bij zijn derde ketser in de achtste minuut wél de rekening gepresenteerd. De routinier beging binnen de zestien een overtreding op Vermeulen, scheidsrechter Kevin Blom kende wederom een strafschop toe, Bruins benutte het tweede buitenkansje zo mogelijk nog koeler dan het eerste.

Aandringen
In een tamelijk opmerkelijk Eredivisieweekend - waarin twee van de drie traditionele topploegen in eigen huis smadelijke nederlagen leden en de derde juist ongenadig hard uithaalde op bezoek bij FC Utrecht - voegde subtopper AZ zich uiteindelijk bij die twee eerstgenoemde ploegen. Het kon de in de eerste minuten opgelopen schade ondanks stevig aandringen namelijk niet meer repareren.

Kort na rust kreeg AZ nog de grootste kans op de aansluitingstreffer. Na tot twee keer toe halfslachtig ingrijpen van Excelsior-keeper Ogmundur Kristinsson schoot Wout Weghorst de bal tegen de onderkant van de lat. Tien minuten voor tijd trof ook Marko Vejinovic het aluminium, hij schoot een vrije trap tegen de paal. Veel dichterbij kwamen de Alkmaarders op een kopbal van Weghorst na niet, Vermeulen had op de counter zelfs nog voor 0-3 kunnen zorgen, maar de eindstand bleek uiteindelijk dus al na acht minuten bereikt. AZ raakt de vierde plek door de nederlaag kwijt aan Feyenoord, Excelsior maakt een sprongetje naar plaats twaalf.