Excelsior bezorgt Dijkhuizen zware avond: 'Welkom in de play-offs'

Excelsior won woensdagavond van ADO Den Haag in de halve finale van de play-offs (1-2), maar daarmee was ook alles gezegd. Trainer Marinus Dijkhijzen was niet tevreden over het spel van de Kralingers en zag zijn ploeg op meerdere vlakken tekortkomen.

ADO Den Haag
1 - 2
Excelsior
Excelsior

Excelsior nam in de eerste helft nog wel de leiding door goals van Couhaib Driouech en Lance Duijvesteijn, maar in de tweede helft richtte ADO zich op en kwam het via Henk Veerman nog heel dicht bij de gelijkmaker. De 33-jarige spits miste in de extra tijd een dot van een kans.

'Dit was een van onze slechte wedstrijden tot nu toe', erkende Driouech bij ESPN. 'We mogen blij zijn dat we hier hebben gewonnen. We hadden in de eerste helft veel de bal, maar we deden er te weinig mee. We waren gelukkig heel effectief. Dat is mooi voor ons, maar het is zeker nog niet gespeeld.'

Ook Dijkhuizen was kritisch op het spel van de nummer zestien van de Eredivisie. 'Het was een heel matige wedstrijd van onze kant, we mogen blij zijn dat we winnen', zei de trainer na afloop. 'Welkom in de play-offs! Daar worden andere dingen gevraagd, dat is wel duidelijk. Dat is een goede les voor de ploeg.'

Dijkhuizen was vooral teleurgesteld over het niveau van de tweede helft. 'We speelden alles lang zonder gedachte. Terwijl er op het middenveld wel veel ruimte lag. Dan moet je met onze kwaliteiten veel rustiger aan de bal blijven en er doorheen spelen. Dat hebben we de tweede helft geen moment gedaan.'

Zware avond
Je moet ook wat anders kunnen brengen, anders ga je deze play-offs niet overleven', vervolgde Dijkhuizen, die zijn ploeg voor rust slecht zag verdedigen bij corners. 'Daar zat ik met verbazing naar te kijken. Ik ben de eerste tien minuten vaker boos geweest dan de laatste vijf of tien wedstrijden bij elkaar.'

En dat terwijl die kwetsbaarheid net leek verholpen. 'Dat zijn dingen waar je gek van wordt. Dit was een zware avond als coach, ik ben weer een jaartje ouder geworden. Het is positief dat we hebben gewonnen, maar Den Haag heeft het ons superlastig gemaakt. En zaterdag zal het weer een strijd worden.'