Excelsior heeft Vitesse in Kralingen een vervelende avond bezorgd. De Rotterdammers hebben daardoor de Arnhemse ploeg in punten zelfs achterhaald.

Excelsior
2 - 0
Vitesse
Vitesse

Vitesse-trainer Leonid Slutsky had in de aanloop naar het duel in Kralingen gewaarschuwd voor de kracht van Excelsior. De Rus gebruikte termen als slim, sluw en compact om het gevaar te duiden. Na ruim een half uur kregen de Arnhemse spelers op het veld een volgende waarschuwing toen Jerdy Schouten na een fraaie individuele actie van Marcus Edwards de paal raakte. Niet veel later was er een nieuw signaal, toen Jeffry Fortes na een vrije trap van Ryan Koolwijk raak kopte.

De redding voor Vitesse kwam van de arbitrage, die met een vlagsignaal wegens buitenspel van Jurgen Mattheij een streep zette door de openingstreffer van Excelsior. Het bleek uitstel van executie te zijn. In de veertigste minuut kwam toch de 1-0 op het scorebord. Fortes leek na een vrije trap van Luigi Bruins het laatste tikje te geven, maar het was Max Clark die zijn eigen doelman passeerde.

Danilo Doekhi kwam in de tweede helft in het veld, zoals na bijna een uur Roy Beerens zijn entree maakte ten faveure van Thulani Serero. De verse krachten moesten bijdragen aan het repareren van de schade.

In de tweede helft was die Arnhemse jacht op de gelijkmaker al direct ingezet. Bryan Linssen raakte met zijn schot kort na rust de paal, terwijl Excelsior-doelman Sonny Stevens adequaat reageerde op de knappe kopbal van Oussama Darfalou. Alle pogingen ten spijt, het resultaat bleef achterwege.

Het karwei werd er voor Vitesse niet makkelijker op na het succes van Mattheij. De verdediger nam een afvallende bal buiten het strafschopgebied op zijn voet en zag de bal in het Arnhemse doel verdwijnen. Twee keer eerder dit seizoen was eenzelfde marge niet besteed aan Excelsior. Dit keer bleken de Kralingers wel geleerd te hebben van de les, al werd die vrees in de blessuretijd voelbaar. Stevens hield Beerens vast en moest die actie bekopen met een rode kaart en een penalty.

Darfalou miste deze buitenkans vanaf elf meter. Invaldoelman Alessandro Damen redde en gaf daarmee het succes van Excelsior extra kleur. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart heeft door de zege Vitesse in punten achterhaald en ook de angst van Slutsky bevestigd.