Ex-bondscoach nieuwe trainer van AIK

AIK heeft de Slowaak Dusan Uhrin aangesteld als nieuwe trainer. De voormalige bondscoach van Tsjechië is de opvolger van oud-Ajacied Peter Larsson, die medio mei zijn functie als hoofdtrainer neerlegde.

Uhrin draagt als trainer een karrenvracht aan ervaring met zich mee. In 1996 leidde hij Tsjechië als bondscoach naar de finale van het EK (waarin de ploeg verloor van Duitsland) en een jaar later bereikte hij met Sparta Praag de groepsfase van de Champions League.

Verder was hij als bondscoach in dienst bij Koeweit en trainde hij onder meer clubs in Tsjechië, Algerije en Cyprus. In totaal coachte hij zeven clubs en twee landenteams. Uhrin werd in Tsjechië vijf keer uitgeroepen tot Beste Trainer van het Jaar en kreeg in 1996 de eretitel 'UEFA coach van het Jaar'.

'Dit is een hele interessante functie', zei Uhrin bij zijn presentatie. 'Mijn ervaringen in het verleden tellen niet. Het is AIK en haar toekomst waar ik mee aan de slag ga. Het mag hier dan wel koud zijn, maar ik brand van verlangen voor deze club.'

Uhrin moet AIK weer naar de top van de ranglijst in de Zweedse Allsvenskan stuwen. Onder Peter Larsson, die de club al na zeven wedstrijden in de steek liet, boekte AIK slechts één zege en bezet ze de twaalfde plaats op de ranglijst.

Na AIK is IFK Norrköping de tweede club die een trainerswissel moet doorvoeren. De hekkensluiter in Zweden ontsloeg woensdag zijn trainer Bengt-Arne Strømberg als gevolg van de tegenvallende resultaten. Strømberg was pas sinds het begin van het seizoen in dienst bij de club. Hij was de opvolger van Tor-Arne Fredheim, die aan het einde van het vorige seizoen werd ontslagen.

Bekijk hier al onze video's