'Euskal Derbia': strijd der identiteiten die je móet kijken

Reacties

Als je van klassieke derby's houdt, zorg dan dat je zaterdag om 16.15 uur voor de buis gekluisterd zit. Een van de meest historische Spaanse klassiekers staat namelijk op het programma: Athletic de Bilbao versus Real Sociedad. Een vooruitblik door VI's Sjors van Veen.

'Euskal Derbia': strijd der identiteiten die je móet kijken

Aartsrivalen zijn het. De twee grootste clubs van Baskenland kunnen elkaars bloed wel drinken. De Baskische teams hebben een rijk verleden. Ze behoren gezamenlijk tot het groepje van negen clubs die ooit La Liga wonnen. In het bewerkstelligen van die prestatie deelden zowel Athletic als Sociedad lang dezelfde filosofie, gebaseerd op het ontwikkelen van jeugdspelers en het opstellen van alléén Baskische spelers.

Hoe anders is dat in het heden. Hoewel Sociedad de ontwikkeling van jeugdspelers nog steeds hoog in het vaandel heeft staan, is de stelregel om alleen spelers van Baskische oorsprong en afkomst op te stellen allang verleden tijd. In 1989 kocht de subtopper John Aldridge van Liverpool, waarmee het brak met die visie. Toen Iban Zubiaurre in 2005 Sociedad verliet voor Athletic, kreeg de rivaliteit tussen Sociedad en Bilbao een nieuwe dimensie.

Uniek Bilbao
Want waar Sociedad meegaat in de moderne tijden van globalisering en commercialisering in het voetbal, houdt Athletic vast aan de filosofie die teruggaat naar het jaar van ontstaan: 1898. Sindsdien zijn de kernwaarden van de club niet veranderd. Nog steeds spelen enkel en alleen spelers uit de Baskische regio in het shirt van Bilbao. Het geld, dat clubs als Barcelona en Real Madrid besteden aan transfers, gaat bij de thuisploeg van aankomende zondag juist grotendeels naar verbetering van de opleiding.

De jeugdacademie is de levensader van de club. Iedereen binnen Athletic weet dat en handelt ernaar. 'Athletic Bilbao overleeft door jeugdspelers te ontwikkelen', zei spits, sterkhouder en opper-Bask Aritz Aduriz eens. De aanvaller, dit seizoen al goed voor veertien treffers in alle competities, keerde in 2012 terug bij zijn jeugdliefde. Die transfer was tekenend voor Athletic, dat bij spelers die de Cantera (opleiding) in Noord-Spanje doorliepen altijd in de harten wordt meegedragen.

Volgens de Europa League-finalist van 2012 is de limiet die ze zichzelf oplegt met het alleen maar opleiden en binnenhalen van Basken juist de kracht van de club. Het zorgt voor een bepaalde trots die spelers met zich meedragen. 'Het model heeft voor ons gewerkt', stelde Asier Arrate in onderstaande video. 'We zijn niet waar we ooit waren, maar het is hedendaags onmogelijk met Barcelona en Real Madrid te concurreren.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heden
Toch presteert Bilbao al jaren goed met structureel deelname aan Europees voetbal, al is het dit seizoen voorlopig anders. Coach Ernesto Valverde vertrok naar Barcelona en is vervangen door José Ángel Ziganda. De trainer, die net als veel spelers gepromoveerd werd vanuit de jeugdopleiding, staat momenteel veertiende in de Spaanse competitie met zijn ploeg. De club stelde onlangs zich achter zijn manager te scharen, maar de derby met Sociedad kan alles veranderen.

Dan gaat het om strijd, prestige, eer, historie, maar ook punten, die de rivaal dit seizoen meer behaalde. Sociedad staat immers tiende, twee punten van plek zes, die recht geeft op Europa League-voetbal. Onder het bewind van Eusebio Sacristán speelt Sociedad voetbal dat op balbezit is georiënteerd. Asier Illarramendi, die na een periode Real Madrid in 2015 terugkeerde in San Sebastian, is daarbij de spil in het geheel. Zowel in balbezit als tijdens balbezit-tegenstander is hij gedurende dit seizoen uiterst belangrijk.

Naast Illarramendi moet Bilbao Willian José en jeugdproduct Mikel Oyarzabal, respectievelijk spelers met zeven en zes goals in La Liga, in de gaten houden. De Braziliaanse spits is het schoolvoorbeeld van bovengenoemde verschillen tussen Bilbao en Sociedad, dat op zijn beurt uit moet kijken dat Aduriz en Iñaki Williams niet toeslaan. Laatstgenoemde was de eerste gekleurde speler die scoorde namens Athletic. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Ghana, maar hijzelf is geboren in Bilbao. Hoewel hij regelmatig op de bank zit, scoorde Williams drie keer dit seizoen. Met dat aantal staat hij tweede op de topscorerslijst van Bilbao in de Spaanse competitie.

Jeugd versus jeugd, nationaal versus internationaal, Bilbao versus San Sebastian, Baskenland versus Baskenland, subtop versus subtop, rood-wit versus blauw-wit: Athletic tegen Sociedad is zaterdag dé wedstrijd voor de voetbalaficionado die de historische krochten van de sport liefheeft. Derbi Vasco, in het Baskisch Euskal Derbia, begint zaterdagmiddag om 16.15 uur.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.