Europese droomvlucht van Feyenoord eindigt door verloren finale in mineur

Reacties

Feyenoord is er woensdagavond niet in geslaagd om ten koste van AS Roma de Conference League te winnen. De Rotterdammers schoten in de finale na een teleurstellende eerste helft uit de kleedkamer voor het tweede bedrijf, maar kregen het niet voor elkaar om de treffer van Nicolò Zaniolo weg te poetsen. Voor Feyenoord eindigt een memorabel Europees seizoen daardoor met een zilveren plak; Roma heeft de primeur van de Conference League-eindzege.

Europese droomvlucht van Feyenoord eindigt door verloren finale in mineur
© Pro Shots
AS Roma
AS Roma
1 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Bij Feyenoord zal het idee leven dat het te laat aan de wedstrijd in Tirana begonnen is. De ploeg van Arne Slot hoopte Roma uiteraard vanaf het begin bij de strot te kunnen pakken, maar in een eerste helft met nauwelijks spektakel liet Feyenoord veel te weinig zien. Roma, dat Henrikh Mkhitaryan al na een kwartier kwijtraakte met een blessure, kwam na ruim een halfuur bij de eerste serieuze kans van de wedstrijd vanuit het niets op voorsprong. Gernot Trauner zat mis bij een voorzet van Gianluca Mancini en Zaniolo controleerde de bal, waarna hij de bij Feyenoord onder de lat teruggekeerde Justin Bijlow verschalkte met een wippertje.

Feyenoord probeerde nog voor de onderbreking een antwoord te geven, maar was in de eerste helft aanvallend onmachtig. Conference League-topscorer Cyriel Dessers kwam niet in het verhaal voor en van Luis Sinisterra, Guus Til en Reiss Nelson kwam geen noemenswaardig gevaar. Roma-doelman Rui Patrício moest alleen handelen bij een schot van afstand van Orkun Kökçü en bij een gevaarlijke voorzet van Tyrell Malacia. De formatie van finalespecialist José Mourinho hoefde zo eigenlijk geen moment serieus te vrezen voor het verliezen van zijn voorsprong.

Direct na rust wierp Feyenoord de schroom van zich af. De ploeg van Slot ging met nieuwe energie vol op jacht naar de gelijkmaker en kwam daar al vrij snel erg dicht bij, toen Trauner de paal raakte en Patrício ingreep bij een poging van Til. Er werd even gedacht aan een handsbal van een Roma-verdediger, maar daar bleek geen sprake van te zijn. Kort hierna raakte Feyenoord opnieuw het aluminium. Patrício tikte het vlammende schot van Malacia op de paal.

Roma wankelde, maar bleef staan. Aan de overkant had Marcos Senesi geluk toen hij na een inschattingsfout de doorgebroken Tammy Abraham bij zijn arm greep, maar de VAR geen reden zag om een rode kaart te adviseren aan scheidsrechter Istvan Kovacs. Roma en Feyenoord bleven zo met elf tegen elf op het veld staan. De Rotterdammers maakten in de tweede helft het spel, maar wisten na de vlammende openingsfase van dit tweede bedrijf niet heel veel kansen meer te creëren.

Slot probeerde nog wat te forceren, door eerst Jens Toornstra en later Bryan Linssen in de ploeg te brengen. Ook zij wisten de gewenste opening echter niet te vinden. Feyenoord kreeg nog wel wat mogelijkheden, maar speelde die keer op keer niet op de juiste manier uit. Pas in blessuretijd was er weer een echt serieuze kans, toen Dessers het kopduel won en de bal verlengde tot bij Linssen. Hij had echter te weinig tijd om te reageren en miste jammerlijk de bal.

De minimale voorsprong van Roma bleef staan en dus sloot Mourinho zijn eerste seizoen bij i Giallorossi af met een hoofdprijs. Slot moet in zijn eerste jaar bij Feyenoord genoegen nemen met het zilver en de complimenten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.