Europa League ver weg voor Ajax na nederlaag tegen Rosenborg

Reacties

Ajax moet nog vol aan de bak wil het zich kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Europa League. In de heenwedstrijd van de play-offs tegen Rosenborg BK gingen de Amsterdammers met 0-1 onderuit.

Europa League ver weg voor Ajax na nederlaag tegen Rosenborg

Ajax maakte vorig seizoen nog zoveel indruk in de Europese thuisduels, maar in de poging om na de uitschakeling in de Champions League opnieuw het EL-hoofdtoernooi te bereiken was daar weinig van terug te zien. De intenties waren er wel, maar Rosenborg bleef in de openingsfase relatief eenvoudig overeind. Toen de kampioen van Noorwegen na een minuut of tien eens besloot de Amsterdamse defensie op de proef te stellen, was het meteen gevaarlijk.

Met name in de veertiende minuut kwam Ajax goed weg. Via een aanval over de rechterflank kwam de bal uiteindelijk terecht bij Milan Jevtovic, waarna de Servische vleugelspits de bal op het hoofd van Nicklas Bendtner legde. Het was aan een redding van Joël Veltman op de doellijn te danken dat een treffer uitbleef. Drie minuten later was het opnieuw penibel toen linksback Birger Meling opdook in de zestien, maar hij lepelde de bal over onder druk van André Onana.

Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat Ajax met een antwoord kwam. Nadat Hakim Ziyech met een schot van afstand de eerste speldenprik had uitgedeeld, had Amin Younes na een lange bal van Lasse Schöne de pech dat een prachtige aanname en dito actie geen doelpunt opleverden. Rosenborg-doelman André Hansen voorkwam een eigen goal. Een minuut later moest de Noorse keeper weer in actie komen, dit keer op een schot van afstand van Younes.

Amin Younes was met zijn dribbels voor rust de gevaarlijkste man bij Ajax.
Amin Younes was met zijn dribbels voor rust de gevaarlijkste man bij Ajax.

De Duitse vleugelaanvaller bracht met zijn ingevingen weer wat vuur in de Amsterdamse aanval, maar een doelpunt leverde het niet op. De grootste kans was vlak voor rust nog voor de verder vrij onzichtbare David Neres. Na een voorzet van Mitchell Dijks belandde de bal bij de tweede paal met wat geluk voor zijn voeten, maar de Braziliaan kreeg zijn inzet niet tussen de palen. Na rust was Matthijs de Ligt uit een corner dicht bij de 1-0, maar hij kopte via de grond over.

Verder Ajax had moeite tot uitgespeelde kansen te komen. De ploeg van Marcel Keizer voetbalde in een laag te tempo om het Rosenborg echt lastig te maken. Ook van schoten uit de tweede lijn had Hansen weinig te vrezen, al vloog dat van Schöne niet ver naast het doel. Met het inbrengen van Justin Kluivert voor de tegenvallende Neres en de entree van Klaas-Jan Huntelaar in plaats van de weinig in het spel betrokken Kasper Dolberg probeerde Keizer iets te veranderen.

Ondertussen was het oppassen voor uitbraken van Rosenborg. De Ligt had vlak voor rust met een goede ingreep voorkomen dat Bendtner vrij kon uithalen, terwijl Ajax vlak na rust goed wegkwam toen een voorzet van Vegar Hedenstad niets opleverde. In de 77ste minuut ging het echter alsnog mis. Invaller Samuel Adeniyi Adegbenro profiteerde optimaal van een verkeerde inschatting van Veltman en schoot de bal eenvoudig voorbij Onana: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En dus moet Ajax enkele maanden na het bereiken van de Europa League-finale vrezen dat het nu al in de play-offs strandt. In het laatste kwartier probeerden de Amsterdammers het nog wel, maar veel meer dan een kopbal van Huntelaar naast het Noorse doel leverde het slotoffensief niet op. Daardoor wacht er volgende week een flinke kluif bij de return in Noorwegen, zeker omdat Ajax na vier officiële duels nog op de eerste zege wacht.

Lasse Schöne wordt moedeloos van Ajax: 'Over hele linie niet goed genoeg'
VI-verslaggever Simon Zwartkruis: 'Ajax dreigt hoge prijs te betalen voor chaotische transferzomer'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.