Eriksson officieel bondscoach Engeland

De beslissing is gevallen: Sven Göran Eriksson wordt de nieuwe bondscoach van Engeland. De Zweed heeft een vijfjarig contract getekend, zo maakte de Engelse voetbalbond (FA) dinsdagmiddag bekend. Hij begint in juli 2001 als zijn contract bij Lazio afloopt.(foto Empics)

Eriksson officieel bondscoach Engeland

De benoeming van Eriksson kwam niet als een verrassing. Maandag maakte het Italiaanse persbureau ANSA al melding dat de twee partijen tot elkaar waren gekomen. De FA bekende in gesprek te zijn met Eriksson.

De huidige trainer van Lazio Roma dient zijn contract bij de Italiaanse landskampioen gewoon uit. In de zomer van 2001 zal hij definitief naar Engeland vertrekken om bondscoach te worden.

De FA hoopt dat Eriksson het nationale team al op een part-time basis wil leiden bij de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Finland en Albanië in maart en tegen Griekenland in juni. In samenwerking met Peter Taylor en Steve McClaren, de huidige technische staf, zou dat moeten lukken, zo hoopt de bond.

De Zweed krijgt de moeilijke taak Engeland naar het WK2002 te loodsen. Na het verlies tegen Duitsland en het gelijkspel in Finland staan de Engelsen er alles behalve rooskleurig voor. Mocht hij daarin niet slagen dan mag hij proberen op het EK2004 in Portugal, of op het WK2006 in Duitsland de titel 'thuis' te brengen.

Eriksson (52) wordt de eerste niet-Engelse bondscoach aller tijden. Hij is al dertien jaar trainer in Italië. Sinds 1997 staat hij bij Lazio Roma aan het roer. In het eerste seizoen won hij met Lazio de Coppa Italia. Deze zomer pakte hij met de Romeinen de landstitel én opnieuw de nationale beker. Voor Lazio was hij onder meer werkzaam bij Sampdoria, Fiorentina en AS Roma. In eigen land werd hij in 1981 kampioen met IFK Göteborg. Bij Benfica was hij twee periodes hoofdtrainer waarin hij in totaal drie keer de landstitel veroverde.

Bekijk hier al onze video's