Eredivisie-clubs leveren zes spelers aan jeugd-WK

De coaches Jan Versleijen en Thomas Rongen houden de Nederlandse eer op het WK Onder-20 hoog. De selectie van Zuid-Afrika herbergt de meeste spelers van Eredivisie-clubs.

Eredivisie-clubs leveren zes spelers aan jeugd-WK

Het WK Onder-20 begint donderdag met de openingswedstrijd van gastland Egypte tegen Trinidad & Tobago. Veel Nederlandse inbreng is er niet tijdens het jeugd-WK. Jong Oranje plaatste zich niet, terwijl ook vanuit Zeist geen scheidsrechters de reis maakten naar Egypte.

Versleijen en Rongen vormen de Nederlandse afvaardiging in Egypte als bondscoach van respectievelijk Australië en de Verenigde Staten. Als laatste test stonden hun teams zondag op Cyprus tegenover elkaar. Amerika was met 2-0 te sterk voor Australië.

'Het was de laatste test voor Amerika en dat kon je zien', zei Versleijen, die met Australië zondag opent tegen Tsjechië, 'Hun concentratie was hoog. Ze spelen goed georganiseerd en zijn moeilijk te verslaan, en dat lieten ze zien.'

Australië oefende in de aanloop naar het jeugd-WK op Cyprus ook tegen Trinidad & Tobago (2-1 winst) en Engeland (2-0 verlies). 'We hebben hier drie wedstrijden gespeeld. We wilden iedereen minimaal negentig minuten laten spelen om te zien wat ze kunnen en mij een idee te geven met welke opstelling we tegen Tsjechië moeten beginnen.'

Versleijen heeft met James Holland (foto) één speler van een Eredivisie-club (AZ) tot zijn beschikking. De Zuid-Afrikaanse bondscoach Serame Letsoaka nam Feyenoorders Kermit Erasmus (uitkomend voor Excelsior), Kamohelo Mokotjo, Philani Khwela en Ajacied Dylon Claasen mee naar Egypte.

Het debuut van Ransford Osei voor FC Twente laat nog op zich wachten. De Ghanese coach Sellas Tetteh nam de aanvaller op in zijn de 21-koppige selectie. Celso Ortiz, die zich in de winterstop meldt bij AZ, begint met Paraguay aan het jeugd-WK.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen