Eredivisie: Zuid-Holland dominant, Gelderse invloed slinkt

Reacties

Met FC Dordrecht, Excelsior en Willem II verwelkomt de Eredivisie volgend seizoen liefst drie promovendi. Een bijzonderheid, want dat gebeurde al niet meer sinds 2002. Zuid-Holland is na de zomer samen met Overijssel hofleverancier van de hoogste divisie.

Eredivisie: Zuid-Holland dominant, Gelderse invloed slinkt

Willem II promoveerde als kampioen en via de nacompetitie stelden ook Dordt en Excelsior een plekje in de Eredivisie veilig. Dat gaat ten koste van directe degradant Roda JC en de clubs die de nacompetitie niet overleefden: NEC en RKC Waalwijk.

In 2002 werd de Eredivisie voor het laatst op drie plaatsen ververst. Toen degradeerden FC Den Bosch, Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam. Door de degradatie van die club verwierven Excelsior, PEC Zwolle en RBC Roosendaal een plek in de Eredivisie. Sinds de deelname van Eredivisieclubs aan de nacompetitie gebeurde het in totaal vijf keer dat er drie clubs degradeerden.

Gelderse krimp
De promoties en degradaties van dit seizoen zijn vanuit Gelders en Limburgs perspectief slecht nieuws. Voor het eerst in de historie is door de degradatie van Roda volgend seizoen namelijk geen Limburgse club actief in de Eredivisie.

Vitesse is in de jaargang 14/15 de enige afgevaardigde uit Gelderland. Sinds 1989 waren er tenminste altijd twee Gelderse clubs in de Eredivisie, maar doordat NEC degradeerde en De Graafschap niet promoveerde, is er komend seizoen in Gelderland alleen in Arnhem Eredivisie-voetbal te zien.

Zuid-Holland verdubbelt
Brabant houdt door de degradatie van RKC en promotie van Willem II drie Eredivisionisten. Zuid-Holland gaat er door de promotie van Excelsior én Dordrecht flink op vooruit, want daar wordt het aantal Eredivisie-clubs in een keer verdubbeld van twee naar vier. In het seizoen 06/07 was dat voor het laatst het geval, toen ADO Den Haag, Excelsior, Feyenoord én Sparta Rotterdam allemaal in de Eredivisie uitkwamen. Alleen Overijssel levert volgend seizoen net zoveel Eredivisie-clubs als Zuid-Holland.

Door alle verschuivingen is de Jupiler League volgend seizoen extreem zuidelijk georiënteerd, met vier Limburgse clubs, zes deelnemers uit Brabant en drie clubs uit het zuiden/zuid-oosten van Gelderland. Het noorden kent met FC Emmen wederom slechts een afgevaardigde. Ook de provincies Flevoland (Almere City), Overijssel (Jong FC Twente) en Zuid-Holland (Sparta) moeten het met slechts een deelnemer doen. Noord-Holland is met drie clubs (Jong Ajax, Telstar en FC Volendam) beter voorzien. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.