Eredivisie CV overweegt zes competitieformats

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Tom Knipping de mogelijk nieuwe competitieformats voor de Eredivisie.

Eredivisie CV overweegt zes competitieformats

Het Engelse bureau dat is ingehuurd door de Eredivisie heeft de opdracht om te adviseren over zes competitieformats. Dat blijkt uit de brief die de Eredivisie CV (ECV) eerder deze zomer heeft verstuurd aan vijf kandidaat-consultancybureaus die werden uitgenodigd om een gooi te doen naar de opdracht. De ECV koos uiteindelijk voor 21st Club uit Londen.

In de brief stelt de ECV dat verandering uiteindelijk moet resulteren 'in een stijging naar positie 8 op de UEFA-ranking, volle stadions en meer inkomsten voor clubs.' 21st Club heeft de opdracht om drie varianten te onderzoeken met achttien clubs (inclusief het huidige format) en drie varianten met zestien clubs. Wat de opzet met zestien ploegen betreft heeft de ECV drie verschillende vormen van play-offs aangedragen die de Londenaren moeten analyseren. 'De varianten dienen te worden getoetst op haalbaarheid, sportieve meerwaarde en bedrijfseconomische meerwaarde', aldus de ECV, die een grotere onderlinge weerstand, onvoorspelbaarheid, meer geld en het sneller ontwikkelen van talenten als uitgangspunten neemt. Daarnaast moet het bureau rekening houden met het schema van de Europees spelende clubs. 'Om grotere kansen op Europese successen te creëren, is het wenselijk de speeldagenkalender optimaal in te richten voor de Europees spelende clubs.'

In het seizoen 2016/17 deed bureau Hypercube uit Utrecht al eens onderzoek naar de competitiemodellen. Toen kwam een competitie met zestien clubs als beste uit de bus. De bovenste zes zouden gaan strijden om het kampioenschap. Maar er was veel weerstand en de plannen sneuvelden. Achter de schermen bleef er een lobby gaande om inkrimping met play-offs voor de titel alsnog te regelen. Inmiddels zijn de stemverhoudingen licht aangepast. Daardoor kunnen nu dertien in plaats van vijftien ja-stemmen genoeg zijn om het ingevoerd te krijgen. 21st Club gaat net als Hypercube destijds alle clubdirecties interviewen.

FC Emmen, Fortuna Sittard en De Graafschap schuiven als nieuwe clubs aan. Tevens blijkt uit de brief dat naast het ingehuurde bureau nu drie overleggroepen bezig zijn. 21st Club moet rapporteren aan de stuurgroep veranderagenda (met Edwin van der Sar, foto, en Hans Nijland). Deze stuurgroep moet zelf overleggen met een klankbordgroep. En inmiddels richtte de ECV ook nog een werkgroep op die als aanspreekpunt gaat fungeren van het bureau. Uiterlijk 1 oktober moet 21st Club zijn advies inleveren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.