Engelse voetbalbond kondigt forse straffen aan in strijd tegen racisme

Reacties

Spelers of trainers in de Premier League die zich schuldig maken aan racisme kunnen voortaan voor maximaal twaalf wedstrijden geschorst worden. De FA, de Engelse voetbalbond, heeft de straffen voor racisme verzwaard.

Engelse voetbalbond kondigt forse straffen aan in strijd tegen racisme
© Pro Shots

Tot voorheen konden spelers en trainers die zich schuldig maakten aan racisme voor maximaal zes wedstrijden geschorst worden, maar dat aantal wordt vanaf het seizoen 2020/21 flink opgerekt. Dat heeft de Engelse voetbalbond doen besluiten na overleg met betrokken partijen zoals antiracismebeweging Kick It Out, spelersvakbond PFA, trainersvakbond LMA en verschillende betrokkenen van voetbalclubs. Uit dat overleg is óók gekomen dat er flexibel gekeken moet worden naar individuele gevallen waarbij een straf tussen de zes en twaalf wedstrijden buitenproportioneel is. Drie wedstrijden schorsing is echter het ultieme minimum.

Het maakt bovendien niet meer uit of de speler of trainer zich op het veld racistisch misdraagt of dat hij dat buiten de voetbalomgeving doet. Clubs zijn daarnaast ook verantwoordelijk voor het gedrag van supporters. De FA geeft aan álle aanklachten wegens racisme te zullen onderzoeken. Mocht er inderdaad sprake zijn van racisme, dan kunnen clubs een boete krijgen of zullen clubs zelf voor een deel of volledig het stadion moeten sluiten voor supporters.

'We doen er alles aan om racisme in beeld te brengen en te bestraffen. We snappen dat geen geval hetzelfde is, maar met ons nieuwe beleid willen we duidelijke kaders geven. De ernst van elk incident zullen we nauwkeurig bekijken en we hopen dat spelers, trainers en supporters zich bewust zullen zijn voor de eventuele gevolgen van hun gedrag', vertelt Polly Handford namens de FA.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.