Engelse vechtlust in Twente: 'Toen ik een sigaret opstak, kwam de rook er aan de zijkant uit'

Reacties

Nooit een bal getrapt tot zijn veertiende, volop roken en drinken: het hinderde Billy Ashcroft niet om uit te groeien tot een waardevolle speler voor FC Twente. In ieder geval in het seizoen 1983/1984, toen de spits met 21 goals een hoofdrol speelde in de promotie naar de Eredivisie. VI zocht de Engelsman op voor een zomerserie over spelers die het Nederlandse voetbal kleur gaven.

Engelse vechtlust in Twente: 'Toen ik een sigaret opstak, kwam de rook er aan de zijkant uit'
© Pro Shots

Ashcroft deed het niet alleen letterlijk, met zijn rode haardos, maar zorgde in Enschede ook drie jaar lang voor reuring. Op zijn zeventigste is hij een vat vol anekdotes. Onder meer over Fritz Korbach, de trainer die FC Twente destijds terug naar de Eredivisie bracht en voor wie hij bereid was door muren te rennen. En over zijn eigen speelstijl. Ashcroft was geen voetballer voor de fijnproever.

Met de VAR zou hij naar eigen zeggen zelden het eindsignaal hebben gehaald. Op zijn lijf zijn nog veel sporen van zijn voetbaljaren terug te vinden. ‘Hier’, zegt Ashcroft bijvoorbeeld, wat plekken rondom zijn linkeroog aanwijzend. ‘Uit mijn Wrexham-periode. Kaak, jukbeen en oogkas gebroken. Oog hing eruit. Een maand later speelde ik weer.’ Hij trekt aan zijn rechterwang en haalt een relikwie uit zijn Twentse jaren tevoorschijn.

‘We speelden voor de beker tegen FC Groningen. Iemand ging op mijn gezicht staan. Zie je dat litteken? Je kon door mijn wang heen naar mijn tong kijken. Toen ik een sigaret opstak, kwam de rook er aan de zijkant van mijn hoofd uit. Die wedstrijd moest ik eraf. Ik werd zelfs doorgestuurd naar het ziekenhuis van Zwolle, want dat gat moest door een plastisch chirurg worden gehecht. “Je mag een paar maanden niet spelen”, zei de arts. Korbach zette me de volgende wedstrijd toch op de bank.

“Je gaat niet invallen”, verzekerde hij me, “maar de andere jongens voelen zich op hun gemak als jij erbij bent.” Oké. Twintig minuten voor tijd gooide hij me er toch gewoon in.’ Hij brak zijn neus negen keer. ‘Als ik daar de gebroken neuzen van mijn tegenstanders tegenover zet, is het mooi in evenwicht.’

Het hele verhaal met Ashcroft is te lezen op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.