Engeland overtuigt weer niet, maar kraker wacht dankzij groepswinst

Reacties

Engeland was niet overtuigend in de groepsfase, maar de Engelsen mogen zich wel opmaken voor een achtste finale op Wembley. Daarin wacht mogelijk een kraker met Frankrijk, Duitsland of Portugal (of Hongarije).

Engeland overtuigt weer niet, maar kraker wacht dankzij groepswinst
© Pro Shots
Tsjechië
Tsjechië
0 - 1
Engeland
Engeland

Nog voordat er dinsdagavond tegen een bal was getrapt, was er al ophef bij de Engelsen. Mason Mount en Ben Chilwell waren na het duel met Schotland in contact gekomen met Chelsea-teamgenoot Billy Gilmour. De Schot werd positief getest op het coronavirus en hoewel de Schotten gewoon tegen Kroatië speelden, besloot de Engelse voetbalbond om Mount en Chilwell in isolatie te plaatsen tot en met maandag. Een besluit waar veel om te doen was.

De wedstrijd tegen Tsjechen was er vooraf eentje die lastig te peilen was. Beide landen waren al geplaatst voor de achtste finale. De winnaar zou zich wel kronen tot groepswinnaar, maar of dat wenselijk was? De winnaar van Groep D speelt namelijk op 29 juni op Wembley tegen de nummer twee van Groep F, de poule des doods waarin Frankrijk, Duitsland en Portugal zich bevinden.

Van de 'angst' om groepswinnaar te worden was in de eerste helft echter weinig te zien. Raheem Sterling was al razendsnel gevaarlijk. De aanvaller van Manchester City wipte de bal over Tomás Vaclík heen en de paal stond een vroege Engelse openingsgoal in de weg. Sterling baalde, maar niet voor lang. Na twaalf minuten was het Jack Grealish, die eindelijk een basisplaats kreeg, die de bal op het hoofd van Sterling legde. Hij maakte daarmee zijn tweede van het EK: 0-1.

Die achterstand noopte Tsjechië om ook de aanval te zoeken en Jordan Pickford mocht halverwege niet klagen dat hij de bal niet uit het net had hoeven vissen. Tomas Soucek, de uitblinker van West Ham United, was twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot de bal op Pickford én nipt naast terwijl aan de andere kant de stevig bekritiseerde Harry Kane nog op Vaclík stuitte.

Net als tegen Schotland was het wederom niet overtuigend wat Engeland liet zien, maar de groepswinst werd uiteindelijk wel veilig gesteld in de tweede helft. In een povere tweede helft kon Tsjechië ook niet echt een vuist maken en de Engelse zege kwam dan ook nauwelijks in gevaar. Jordan Henderson dacht vlak voor tijd de beslissing te brengen, maar hij stond buitenspel toen hij de bal van Jude Bellingham kreeg. Bellinghams teamgenoot bij Borussia Dortmund, Jadon Sancho, mocht ook eindelijk eens spelen. Hij kreeg het echter ook niet voor elkaar om de marge te vergroten. Het eindigde zodoende in 0-1 en dus wacht op 29 juni een kraker tegen de nummer twee van Groep F. Hoewel ook Hongarije nog kans maakt, lijken de Engelsen zich op te kunnen maken voor een kraker van jewelste.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Beoordelingen Tsjechië en Engeland

Tsjechië
Tomás Vaclik 6,5
Vladimir Coufal 7
Ondrej Celustka 6,5
Tomás Kalas 6,5
Jan Boril 6
Vladimir Darida 6
(64. Alex Kral) -
Tomás Soucek 6
Lukás Masopust 6
(64. Adam Hlozek) -
Patrick Schick 5,5
(75. Tomás Pekhart) -
Tomás Holes 5,5
(84. Matej Vydra) -
Jakub Jankto 5,5
(46. Petr Sevcik) 6
Bondscoach: Jaroslav Silhavy 6
Engeland
Jordan Pickford 6,5
Kyle Walker 6,5
Harry Maguire 6
John Stones 6
Luke Shaw 6,5
Kalvin Phillips 5,5
Declan Rice 5,5
(46. Jordan Henderson) 6
Raheem Sterling 6,5
(67. Marcus Rashford) -
Jack Grealish 6,5
(68. Jude Bellingham) -
Bukayo Saka 6
(84. Jadon Sancho) -
Harry Kane 5,5
Bondscoach: Gareth Southgate 6
Scheidsrechter: Artur Soares Dias 6
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.