Engeland op koers voor achtste finale, feestje voor Messi

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Zondag staan de laatste wedstrijden in de tweede speelronde van de poulefase op het programma. Engeland en Panama beginnen de dag met een duel in Groep G, terwijl daarna Japan - Senegal en Polen - Colombia in Groep H worden afgewerkt.

Wedstrijden zondag 24 juni
14.00 uur: Engeland - Panama (Nizhny Novgorod)
Groep G
Scheidsrechter: Gehad Grisha (Egypte)

17.00 uur: Japan - Senegal (Yekaterinburg)
Groep H
Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Italië)

20.00 uur: Polen - Colombia (Kazan)
Groep H
Scheidsrechter: César Arturo Ramos (Mexico)

De stand in Groep G:

De stand in Groep H:

Engeland - Panama

• Bij een overwinning op Panama is Engeland al na twee duels in Groep G verzekerd van een plek in de achtste finale van het WK. Ook België is dan geplaatst voor de knock-outfase.
• Panama is het 38ste land dat Engeland treft op een WK. Slechts vijf van de voorgaande 37 opponenten slaagden erin om het eerste duel met The Three Lions winnend af te sluiten. Dat gebeurde in 1990 voor het laatst tegen Italië.
• Engeland is ongeslagen tijdens zijn laatste vier WK-duels met een tegenstander uit de CONCACAF-zone. Slechts één keer werd verloren. Dat was in 1950 tegen de Verenigde Staten (1-0).
• Van de laatste tien WK-duels met landen uit de CONCACAF-zone verloren Europese landen er maar één. Dat was tijdens dit WK toen Mexico met 0-1 won van titelverdediger Duitsland.

Japan - Senegal

• Japan kan voor een primeur zorgen, want nog nooit won een Aziatisch land zijn eerste twee wedstrijden op een WK. In de eerste speelronde won de ploeg van bondscoach Akira Nishino met 1-2 van Colombia.
Slechts twee keer lukte het een Afrikaans land om een WK te beginnen met twee overwinningen. Dat lukte Kameroen in 1990 en Nigeria in 1998. Senegal won zijn eerste wedstrijd dit WK met 1-2 van Polen en kan het derde Afrikaanse land worden dat start met twee zeges.
• Keisuke Honda was betrokken bij zes van de laatste acht doelpunten van Japan op een WK-eindronde. De voormalige spelmaker van VVV-Venlo scoorde zelf drie keer en verzorgde drie assists.
• Senegal kreeg in zijn laatste negen interlands slechts vijf doelpunten tegen. Vooral voor rust zijn de Afrikanen moeilijk te kloppen, want vier van die vijf goals vielen in de tweede helft.

Polen - Colombia

• De laatste keer dat Polen geen tegendoelpunt kreeg tijdens een WK-wedstrijd was op 7 juni 1986 toen Portugal met 1-0 werd verslagen, daarna volgden zeven duels met minimaal één tegentreffer.
Colombia verloor slechts één keer eerder zijn eerste twee groepswedstrijden op een WK. Dat was in 1994 toen de Zuid-Amerikanen onderuitgingen tegen Roemenië en de Verenigde Staten.
• Robert Lewandowksi scoorde niet tijdens de nederlaag tegen Senegal (1-2), maar was in zijn laatste zestien interlands goed voor liefst 21 doelpunten.
• Tijdens het 1-2 verlies tegen Japan nam Juan Fernando Quintero het doelpunt van Colombia voor zijn rekening, waardoor hij de eerste Colombiaan is die tijdens twee WK's trefzeker is. Opvallend is dat Quintero in totaal slechts drie keer scoorde als international.

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Vier clubs maken zich op voor hun laatste wedstrijd op het WK. Egypte, Marokko en Saoedi-Arabië trainen zondag voor het laatst en geven nog een persconferentie, maar kunnen na hun wedstrijden van maandag naar huis. Waar in Groep A al duidelijk is dat Rusland en Uruguay naar de achtste finale gaan, strijden Iran, Spanje en Portugal om de twee tickets in Groep B.
• Lionel Messi mag zondag 31 kaarsjes uitblazen, want de aanvaller van Barcelona is jarig. Of het groots gevierd gaat worden in het Argentijnse kamp is maar de vraag, want door de slechte start op het WK is het crisis bij La Albiceleste.

Getal van de dag

12
Oostenrijk en Zwitserland zorgden op 26 juni 1954 voor de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit op een WK-eindronde. In de kwartfinale in Lausanne kende gastland Zwitserland een geweldige start van de wedstrijd, want al na negentien minuten stond het 0-3. Bij rust had Oostenrijk de schade al gerepareerd, want na een zinderende eerste helft stond het 5-4. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 7-5.

Vandaag in het WK-verleden

Op 24 juni 2010, vandaag exact acht jaar geleden, speelde het Nederlands elftal in Kaapstad zijn laatste wedstrijd in de poulefase. Kameroen was de tegenstander en werd net als Denemarken en Japan verslagen. Robin van Persie opende negen minuten voor rust de score, door een benutte strafschop van Samuel Eto'o kwamen de Afrikanen in de 65ste minuut langszij en in de 83ste minuut bepaalde invaller Klaas-Jan Huntelaar de eindstand op 1-2.

Na de drie overwinningen in Groep E bleef Oranje in de knock-outfase ook maar winnen. Door zeges tegen Slowakije (2-1), Brazilië (2-1) en Uruguay (2-3) bereikte de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk de finale, waarin Spanje (na verlenging) met 0-1 te sterk was.