Engeland op het WK: 'Loser-mentaliteit' en verleden als loden last

Reacties

Engeland en de hang naar succes op het WK. Het is al decennia een veelbesproken onderwerp in de bakermat van het voetbal. Sinds de historische WK-winst van 1966 is het kommer en kwel met The Three Lions en dat zorgt ieder eindtoernooi weer voor een immense druk.

Engeland op het WK: 'Loser-mentaliteit' en verleden als loden last

In de Engelse media is het WK in Rusland goed voor talloze pagina's met vooruitblikken en meningen. Ook voormalig bondscoach Fabio Capello (foto boven) laat zijn licht schijnen over het komende toernooi. De Italiaan was tussen 2008 en 2012 bondscoach van de Engelsen. Op het WK van 2010 stelde hij teleur met zijn ploeg. In de groepsfase werd gelijkgespeeld tegen De Verenigde Staten (1-1), Algerije (0-0) en nipt gewonnen van Slovenië (1-0) voordat Duitsland in de achtste finale in een historisch duel (de inzet van Frank Lampard die ver over de lijn was, maar niet als goal werd erkend) hardhandig een einde maakte aan het toernooi van de Engelsen: 4-1.

Naderhand kreeg Capello kritiek, zo zou een saai trainingskamp in Zuid-Afrika de voorbereiding hebben verpest. 'Andere landen weten dat dat erbij hoort, daar worden niet dit soort excuses verzonnen. Het zijn excuses voor losers', zo hekelt hij ook nu nog eens de Engelse mentaliteit tegenover de BBC.

Spook
Capello weet maar al te goed dat het verleden zo zwaar meeweegt bij de Engelsen. Sinds 1966 werd alleen in 1990 de halve finale gehaald en sinds dat laatste toernooi zijn nog maar twee knock-outduels gewonnen zonder dat daar een strafschoppenserie voor nodig was. 'Dat altijd maar terugkerende toernooi van 1966. Dat spook, met zijn witte tentakels; het zorgt ervoor dat je niet meer kunt presteren zoals je zou willen. Het shirt van de nationale ploeg kan dan als een loden last gezien worden. Dan is het geen opoffering, maar een gevangenis. Het WK kan heel veel druk met zich meebrengen.'

Paul Gascoigne in actie tijdens de verloren halve finale in 1990. Klaus Augenthaler loopt naast hem.
Paul Gascoigne in actie tijdens de verloren halve finale in 1990. Klaus Augenthaler loopt naast hem.

Harry Kane is aanvoerder van de huidige lichting en meent juist dat er afscheid genomen moet worden van de negatieve bespiegelingen. 'We moeten erin geloven dat het anders kan. Natuurlijk is het vervelend dat we vijftig jaar niets gewonnen hebben, maar wij moeten ons geen zorgen maken over de teams uit het verleden. Wij zijn een nieuw team met onze eigen identiteit', aldus de Tottenham-spits, die tussen neus en lippen door laat weten dat de Engelsen geregeld op strafschoppen trainen.

Bobby Moore wordt op handen gedragen en toont de wereldbeker van 1966.
Bobby Moore wordt op handen gedragen en toont de wereldbeker van 1966.

Extra druk
Zoals te doen gebruikelijk zorgen de pundits in eigen land ook altijd voor wat extra druk. Arsenal-icoon Tony Adams is niet vies van een stevige uitspraak. Hij zegt zich zorgen te maken over het Tottenham-smaldeel in de selectie. Behalve Kane levert de rivaal van Arsenal ook Dele Alli, Eric Dier, Danny Rose en Kieran Trippier. 'Je moet emotioneel en mentaal klaar zijn om te winnen. En daar maak ik me zorgen over; ik denk niet dat de Tottenham-spelers weten hoe je moet winnen', doelt hij op het feit dat Spurs de afgelopen 26 jaar slechts één prijs (League Cup in 2008) pakte.

'Natuurlijk zijn het goede spelers, maar op bepaalde momenten wordt in een toernooi gevraagd dat je er juist op dát moment staat', vervolgt de verdediger van weleer. 'Dat is een mentaal iets wat je moet bezitten. Wereldkampioenen van voorheen hadden een échte leider, zoals Sergio Ramos of Fabio Cannavaro. Engeland beschikt niet over zo'n rots in de branding.'

Adams ziet nog meer bronnen van zorg. 'We gaan ook het toernooi nog eens in zonder een ware kampioen onder de lat. We missen een type-Buffon, dat heeft ons al eerder opgebroken. Goede keepers en verdedigers, dat is waarop we onze teams altijd bouwden…'

De huidige lichting Engelsen heeft in Rusland de gelegenheid de woorden van Adams en Capello te logenstraffen. In Poule G zijn Tunesië, Panama en België de opponenten.

Overigens vielen de uitspraken van Capello niet overal even goed...

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.