Engeland na Brexit beloofde land met hoge hekken

Reacties

Als de Britten donderdag kiezen voor een vertrek uit de EU, dan kan dat ook verstrekkende gevolgen hebben voor Nederlandse voetballers in Engeland.

Engeland na Brexit beloofde land met hoge hekken

Groot-Brittannië maakt deel uit van de Europese Unie, waardoor er een vrij verkeer van arbeid is. Dat betekent ook dat spelers uit bijvoorbeeld Nederland zonder problemen aan de slag kunnen in Engeland.

Voor spelers van buiten de EU zijn drempels vastgesteld. Om in aanmerking te komen voor een werkvergunning moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden, waaronder een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie op de FIFA-ranking.

In het geval van Nederland – nummer 14 – betekent dat dat een speler minimaal 45% van de Oranje-interlands in de laatste twee jaar moet hebben gespeeld. Van de 22 Nederlanders die afgelopen seizoen actief waren in de Premier League voldoen er slechts drie aan de criteria. Memphis Depay, Daley Blind en Georginio Wijnaldum (foto) komen aan het vereiste minimum van elf interlands.

Jordy Clasie, Virgil van Dijk, Jeremain Lens, Tim Krul, Daryl Janmaat, Siem de Jong, Michel Vorm, Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Nathan Aké, Leroy Fer, Patrick van Aanholt, Steven Berghuis, Marco van Ginkel, Maarten Stekelenburg en Vurnon Anita komen (recente) interlands tekort. Marvin Emnes, Leandro Bacuna en Timothy Fosu-Mensah hebben (nog) geen minuut gespeeld in Oranje.

De Gea
De voorwaarden voor een werkvergunning zullen bij een Brexit waarschijnlijk ook gaan gelden voor spelers uit de Europese Unie. Met name voor spelers buiten de top van de Premier League zal het grote gevolgen hebben. Want veel buitenlandse krachten in bijvoorbeeld het Championship komen niet in de buurt van de criteria.

Maar ook in de top van de Premier League zullen de gevolgen voelbaar zijn. Onderzoek van The Guardian heeft vorig jaar uitgewezen dat tweederde van de Europese spelers niet voldoet aan de eisen gesteld voor voetballers van buiten de EU. Onder hen bijvoorbeeld ook Manchester United-doelman David de Gea.

'Ons afsnijden van Europa zou verwoestende gevolgen hebben', liet West Ham United-voorzitter Karren Brady eerder weten in een brief aan de andere clubs in de Premier League. 'Het verlies van een ongehinderde toestroom van Europees talent zou de Britse clubs een nadeel geven ten opzichte van clubs van het Europese vasteland.'

Een Brexit kan voor spelers ook verstrekkende gevolgen hebben. De brug naar het lucratieve voetbalmekka krijgt een hefboom, die niet makkelijk meer opengaat. Ook niet voor Nederlandse spelers. Mogelijk worden de regels versoepeld, maar het is eerst afwachten hoe donderdag wordt gestemd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.