Engeland kan horrorreeks beëindigen, unieke kans Zweden en Zwitserland

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Dinsdag worden de laatste twee duels in de achtste finale afgewerkt: Zweden - Zwitserland en Colombia - Engeland.

Engeland kan horrorreeks beëindigen, unieke kans Zweden en Zwitserland

Wedstrijden dinsdag 3 juli:
16.00 uur: Zweden - Zwitserland (Sint-Petersburg)
Achtste finale
Scheidsrechter: Damir Skomina (Slovenië)

20.00 uur: Colombia - Engeland (Moskou, Spartak Stadion)
Achtste finale
Scheidsrechter: Mark Geiger (Verenigde Staten)

Zweden - Zwitserland

• Zweden eindigde verrassend als eerste in Groep F na zeges op Zuid-Korea en Mexico en een nederlaag tegen Duitsland. Zwitserland werd tweede in Groep E. Cruciaal was een zwaarbevochten 1-2 overwinning op Servië.
Opvallend is dat beide landen het WK bereikten middels de play-offs. Zweden schakelde hierin Italië uit en Zwitserland rekende zeer moeizaam af met Noord-Ierland.
Zweden kan voor het eerst sinds 1994 de kwartfinale bereiken. Destijds zouden de Scandinaviërs pas in de halve eindstrijd verliezen, van Brazilië.
De Zwitsers azen op hun vierde kwartfinaleplek in de WK-historie. Zowel in 1934, 1938 als in 1954 bleef het Alpenland ook steken in dit stadium van het toernooi.
• Liefst elf van de laatste veertien WK-doelpunten van Zwitserland vielen in de tweede helft, inclusief vier van de vijf op dit toernooi.
Zweden gaat zijn vijftigste WK-wedstrijd afwerken. Tien teams bereikten eerder deze mijlpaal.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
11-08-1993 Zweden - Zwitserland 1-2 Vriendschappelijk
12-10-1994 Zwitserland - Zweden 4-2 EK-kwalificatie
06-09-1995 Zweden - Zwitserland 0-0 EK-kwalificatie
25-04-2001 Zwitserland - Zweden 0-2 Vriendschappelijk
27-03-2002 Zweden - Zwitserland 1-1 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Stuntende Zweden treffen uitblinkende Shaqiri

Colombia - Engeland

Colombia voegde zich bij de laatste zestien door eerste in Groep H te worden. De Zuid-Amerikanen verloren nota bene hun eerste wedstrijd van Japan, maar kwamen daarna sterk terug met zeges op Polen en Senegal.
• Engeland zette het toernooi in met overwinningen op Tunesië en Panama. Daarna ging de strijd om de eerste (of tweede) plaats verloren van België.
The Three Lions wonnen in 2006 voor het laatst een knock-outwedstrijd op een eindronde. In de achtste finale van het WK zette Engeland Ecuador opzij dankzij een rake vrije trap van David Beckham.
• Vijf keer eerder stonden Colombia en Engeland tegenover elkaar. Op het WK 1998 verloren de Zuid-Amerikanen in de poulefase met 0-2. Beroemder is echter de oefenwedstrijd op 6 september 1995, die van de bizarre scorpion kick van René Higuita, zie onder:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

• Hoewel hij nog maar 153 WK-minuten speelde, hoeft Harry Kane alleen Gary Lineker boven zich te dulden op de lijst van Engelsen met meeste WK-doelpunten. Kane staat op vijf treffers, precies de helft van het totaal van Lineker.
Juan Quintero is dit WK zeer belangrijk voor Colombia. De aanvallende middenvelder van River Plate had met één goal en twee assists een rechtstreeks aandeel in drie van de vijf WK-goals van Los Cafeteros.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
20-05-1970 Colombia - Engeland 0-4 Vriendschappelijk
24-05-1988 Engeland - Colombia 1-1 Vriendschappelijk
06-09-1995 Engeland - Colombia 0-0 Vriendschappelijk
26-06-1998 Colombia - Engeland 0-2 WK
31-05-2005 Engeland - Colombia 3-2 Vriendschappelijk

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Er liggen kansen voor Engeland om weer eens ver te komen'

Wat gebeurt er vandaag nog meer in Rusland?

• Na maandag maken nog maar tien landen kans op de wereldtitel. Vertegenwoordigers van de meeste teams zullen dinsdag de pers te woord staan. Wellicht geeft bondscoach Óscar Tabárez van Uruguay duidelijkheid over de ernst van de kwetsuur van Edinson Cavani. Vrijdag wacht de kwartfinale tegen Frankrijk.

Getal van de dag

7
Zoveel Engelsen misten ooit een strafschop tijdens een penaltyreeks op een WK. Chris Waddle, Stuart Pearce, Paul Ince, David Batty, Frank Lampard, Steven Gerrard en Jamie Carragher faalden. Engeland is het enige land dat aan drie strafschoppenseries op een WK deelnam en ze alle drie verloor.

Vandaag in het WK-verleden

Op 3 juli 1974 plaatste het Nederlands elftal zich voor het eerst voor de WK-finale. De totaalvoetbalmachine van Rinus Michels deed dat door titelhouder Brazilië met 2-0 te verslaan dankzij goals van Johan Neeskens en Johan Cruijff. Nederland begon de kraker in de wetenschap dat een gelijkspel voldoende zou zijn om de eerste plaats in de groep op te eisen.

Het duel in Dortmund was spijkerhard en het was niet meer dan een wonder dat alleen Luis Pereira een rode kaart incasseerde vanwege een wilde tackle op Neeskens. Brazilië moest het dat WK voor het eerst sinds 1954 doen zonder Pelé, die in 1970 zijn WK-loopbaan beëindigde met het veroveren van de wereldtitel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.