Emirates Stadium voelt niet als thuis voor Arsenal, Southampton terug op aarde

Arsenal is er niet in geslaagd om stuntploeg Sheffield United te verslaan. Voor The Gunners was het zeker niet de eerste keer dit seizoen dat het in eigen huis misging. Wolverhampton Wanderers maakte ondanks een 2-0 achterstand een einde aan de opmars van Southampton.

Arsenal
Arsenal
1 - 1
Sheffield United

Pierre-Emerick Aubameyang kreeg vorige week tegen Crystal Palace een rode kaart na een schandalige tackle op Max Meyer en is voor drie wedstrijden geschorst. Dat biedt kansen voor Gabriel Martinelli, de achttienjarige Braziliaan die dit seizoen vooral indruk maakte in de Europa League. Hij kon niet voorkomen dat Sheffield United, na de promotie uit het Championship een sensatie op het hoogste niveau, in de eerste helft de bovenliggende partij was.

Veel kansen leverde dat overwicht niet op. Arsenal en Sheffield United werden voor rust nauwelijks gevaarlijk. Toch kwam er kort voor de onderbreking een openingstreffer: een voorzet van Bukayo Saka werd van richting veranderd, waarna Martinelli simpel kon binnentikken. Sheffield werd hierdoor nog meer gedwongen om na de pauze de aanval te zoeken. Een kopbal van Oliver McBurnie uit een hoekschop werd gekeerd door Arsenal-doelman Bernd Leno.

Zeven minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd werd Leno alsnog gepasseerd. Een voorzet vanaf rechts schoot door en John Fleck ramde met een knap schot via de grond de gelijkmaker binnen. Arsenal slaagde er hierna niet in om opnieuw op voorsprong te komen en liet daardoor opnieuw punten liggen in het eigen Emirates Stadium. Van de twaalf thuiswedstrijden die Arsenal dit seizoen speelde in de Premier League, won het er maar vier.

Southampton
Southampton
2 - 3
Wolverhampton Wanderers

Southampton is de laatste weken uitstekend bezig en leek zaterdag ook Wolverhampton Wanderers te gaan verslaan. Doelpunten van Jan Bednarek en Shane Long zorgden voor een comfortabele 2-0 voorsprong bij rust. In de tweede helft toonde Wolverhampton echter veerkracht en werd de wedstrijd volledig omgedraaid. Raúl Jiménez werd de beul van Southampton: na de aansluitingstreffer van Pedro Neto scoorde de Mexicaan twee keer. Eerst benutte Jiménez een penalty, vervolgens maakte hij na goed werk van Adama Traoré de winnende.

Norwich City
1 - 0
AFC Bournemouth

AFC Bournemouth heeft geen einde kunnen maken aan een vrije val. Op bezoek bij Norwich City bleek een actie van verdediger Steve Cook de voorbode van weer een nederlaag. Na een half uur voorkwam hij met een fraaie redding dat Teemu Pukki de score opende. Dat deed hij echter met zijn hand, met een rode kaart én een penalty als resultaat. Pukki ontfermde zich met succes over deze buitenkans, waardoor hekkensluiter Norwich City op koers kwam voor het verkleinen van het gat naar nummer negentien Bournemouth.

De directe rode kaart voor Ben Godfrey na een beoordeling van de VAR (aanvankelijk kreeg hij geel voor zijn overtreding op Callum Wilson) in de 77ste minuut dreigde het feestje van The Canaries te verpesten. Met tien man slaagde Norwich erin de tien van Bournemouth van het scoren af te houden.

Brighton & Hove Albion
1 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Aston Villa pakte in de strijd tegen degradatie een punt. Aanvoerder Jack Grealish voorkwam een kwartier voor tijd door de bal in het dak van het doel te knallen een nederlaag voor Anwar El Ghazi en co. Brighton had na de openingstreffer in de 38ste minuut van Leandro Trossard de voorsprong gekoesterd.

West Ham United
1 - 1
Everton
Everton

Gedwongen door blessureleed bij Richarlison en Gylfi Sigurdsson moest Carlo Ancelotti zijn Everton-basis wijzigen. Voor The Toffees leidde dat niet tot een nieuwe zege. Issa Diop zorgde namens West Ham United voor een tegenvaller voor de bezoekers, die nog voor rust via Dominic Calvert-Lewin de schade gerepareerd hadden. In de tweede helft zonder al te veel kansen werd niet meer gescoord.