EL-tegenstanders Nederlandse clubs in goede vorm

Rapid Boekarest, Metalist Kharkiv en Wisla Krakow gaan donderdag met het nodige zelfvertrouwen hun duel aan met de Nederlandse Europa League-deelnemers. De drie tegenstanders van PSV, AZ en FC Twente wonnen allemaal hun laatste competitieduel.

EL-tegenstanders Nederlandse clubs in goede vorm

PSV is de derde Nederlandse club die donderdag in Europees verband aantreedt tegen Rapid Boekarest. De Roemeense club sneuvelde in het seizoen 2002/03 in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi tegen Vitesse (1-1 in Arnhem , 0-1 in Boekarest).

Drie seizoenen later klopte Rapid Feyenoord door in Rotterdam een 1-1 gelijkspel te behalen en in eigen huis met 1-0 te winnen. De huidige nummer drie van Roemenië hield afgelopen weekend de nummer twee CFR Cluj op een 1-1 gelijkspel. Rapid verloor van de eerste acht competitieduels slechts één.

Metalist Kharkiv, tegenstander van AZ is in Oekraïne de vaste nummer drie. Ook nu, na elf competitiewedstrijden, volgt de club de grootmachten Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev. Metalist verloor nog niet in de eerste elf duels en staat twee punten achter het leidende duo.

Afgelopen weekend won Metalist Kharkiv met 1-0 van Dnjepr Dnjepropetrovsk. De voorsprong van de nummer drie van de ranglijst op de nummer vier (Arsenal Kiev) bedraagt acht punten. Voor de Oekrainers is PSV de derde Nederlandse opponent in Europa.

Metalist scoorde nog nooit in de vier eerdere ontmoetingen. In het seizoen 1988/89 werd het tegen Roda JC 1-0 en 0-0. Vorig seizoen won PSV in Kharkiv met 0-2 en vielen er geen goals in Eindhoven.

Het Wisla Krakow van trainer Robert Maaskant en de Nederlanders Kew Jaliens en Michael Lamey treft met FC Twente voor de vierde keer een Nederlandse tegenstander.

Na Fortuna Sittard (in 1984/85 2-0 verlies en 2-1 winst), NEC (twee 2-1 zeges in het seizoen 2003/04) en Feyenoord (3-1 voor de Rotterdammers in december 2006) is de Enschedese club nu aan de beurt. Wisla klom afgelopen weekend naar de derde stek in de competitie door met 3-2 van Ruch Chorzow te winnen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's