Elders over de grens: Anderlecht eerste, Molde wint

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Rubin Kazan heeft zich door een 2-0 overwinning op Dinamo Moskou als nummer twee genesteld achter koploper Zenit Sint-Petersburg, dat met vier zeges in vier duels drie punten meer heeft • Met late doelpunten van de middenvelders Bebras Natcho en Roman Eremenko (hield Rubin de drie punten op de valreep in eigen huis • Bij tegenstander Dinamo speelden Luke Wilkshire (ex-FC Twente) en Balázs Dzsudzsák (ex-PSV) mee, terwijl de onlangs aangetrokken Otman Bakkal het hele duel op de bank bleef •

• FC Anzhi, over twee weken tegenstander van AZ in de play-offs van de Europa League, heeft op bezoek bij CSKA Moskou met 1-0 verloren • Matchwinnaar bij de Moskovieten was Zoran Tosic, die vlak na rust de enige treffer van het duel maakte • Het was pas de tweede overwinning in vier competitieduels voor CSKA, bij wie de kersverse aankoop Rasmus Elm net als de voormalige Eredivisionisten Pontus Wernbloom, Keisuke Honda en Ahmed Musa in de basis begon • Anzhi heeft zeven punten uit vier duels • • Sparta Praag, tegenstander van Feyenoord in de play-offs van de Europa League, gaat aan kop in de Tsjechische Gambrinus Liga • Op bezoek bij 1. FC Slovacko won de nummer twee van afgelopen seizoen met 4-1 • De doelpunten kwamen op naam van David Pavelka, de Albanees Bekim Balaj, Josef Husbauer en aanvaller Vaclav Kadlec, die vanaf de strafschopstip scoorde • • Dieumerci Mbokani bezorgde het Anderlecht van John van den Brom zondagavond de koppositie door op bezoek bij Cercle Brugge een hattrick te maken • Door de 3-0 overwinning achterhaalde Anderlecht Cub Brugge, dat eveneens zeven punten heeft • Het doelsaldo van Paars-Wit is echter beter •

• Thomas Buffel heeft Mario Been de eerste competitieoverwinning van het seizoen bezorgd • De oud-Feyenoorder zorgde drie minuten voor het laatste fluitsignaal voor de bevrijdende 1-0 tegen SC Lokeren • RC Genk staat nu zesde met vijf punten uit drie duels op twee punten van koploper Anderlecht •

• Sergio Padt heeft met AA Gent thuis niet kunnen winnen van OH Leuven • De Nederlandse doelman moest al in de eerste minuut een tegengoal incasseren, toen de Kameroense aanvaller Ibou de score opende • Na 25 minuten zette de Braziliaan Fernando Wallace de eindstand op het scorebord • Gent heeft vier punten en bezet de negende plaats • • Molde FK heeft ruim anderhalve week voor de eerste Europa League-ontmoeting met SC Heerenveen met 1-0 gewonnen bij Aalesunds FK • Centrumaanvaller Etzaz Hussein maakte het enige doelpunt van de wedstrijd • De ploeg van trainer Ole Gunnar Solskjær staat door de nipte zege tweede, op één punt van Strømsgodset IF • • In navolging van Lille en Olympique Lyon heeft ook Olympique Marseille zijn eerste competitiewedstrijd winnend afgesloten • Op bezoek bij Stade Reims zag de nieuwe trainer Elie Baup hoe middenvelder Benoît Cheyrou met een schitterende volley na 77 minuten de winnende treffer maakte • • Rachid Bouaouzan leverde zondag met een treffer een bijdrage aan de 7-2 overwinning van Helsingborgs, dat op het eigen veld Kalmar FF op een afstraffing trakteerde • Bouaouzan zette in de 52ste minuut de 5-2 op het scorebord • Helsingborgs staat door de overwinning vierde en maakt nog altijd kans op de Zweedse landstitel •