El Ahmadi schakelt met Marokko titelhouder Ivoorkust uit

DR Congo en Marokko hebben zich als nummer één en twee van Groep C geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de Afrika Cup. De Marokkanen versloegen met Feyenoorder Karim El Ahmadi in de basis Ivoorkust, de winnaar van de vorige editie, in een rechtstreeks gevecht om een plek bij de laatste acht.

Marokko - Ivoorkust 1-0
Bij een overwinning was Marokko hoe dan ook zeker van een plaats bij de laatste acht en de ploeg van bondscoach Hervé Renard was in de eerste helft ook het dichtst bij een voorsprong. Faycal Fajr raakte uit een vrije trap de lat. Even later was Mehdi Benatia bij een corner kansrijk, maar hij zag geen andere mogelijkheid dan de bal met zijn hand te spelen en werd terecht teruggefloten.

Kansen waren er voor Ivoorkust wel degelijk. Scoren was alleen net als in het eerste groepsduel (0-0 tegen Togo) een probleem. Wilfried Zaha stuitte op doelman Munir en Salomon Kalou verzuimde op aangeven van Wilfried Bony met een kopbal de score te openen.

Het was de in de eerste helft ingevallen Rachid Alioui die de ban brak en dat deed de Marokkaanse aanvaller na een uur op prachtige wijze. Alioui zag keeper Sylvain Gbohouo wat ver voor zijn doel staan en werkte de bal met veel gevoel van afstand over de goalie heen: 1-0.

Ivoorkust probeerde het nog wel, maar het slofoffensief was tevergeefs. Zo is Marokko na een rumoerige groepsfase, waarin de afwezigheid van Hakim Ziyech na de nederlaag tegen DR Congo in de eerste speelronde nog tot veel discussie leidde, door naar de kwartfinale. Marokko treft in de volgende ronde de nummer één van Groep D, waar Ghana momenteel aan de leiding gaat.

Togo - DR Congo 1-3
Door de kleine verschillen in Poule C maakte Togo na de eerste twee duels waarin het één punt bij elkaar had gesprokkeld toch nog kans op de kwartfinale. Dan moest er wel gewonnen worden van DR Congo en dat bleek een te zware opgave.

Junior Kabananga hielp de Congolezen al na een halfuur aan de voorsprong en via Firmnin Mubele Ndombe sloeg Congo in de 54ste minuut nog eens toe. Togo deed nog wel wat terug. De aansluitingstreffer van Fo-Doh Laba ruim twintig minuten voor het einde zorgde voor hoop, maar kreeg uiteindelijk geen vervolg.

Paul-Jose M'Poku zorgde wel nog voor een fraai slotakkoord namens Congo. De aanvaller schoot via de onderkant van de lat een vrije trap binnen en bepaalde de eindstand zo op 1-3.