EK-finalist Denemarken dreigt WK Vrouwen te missen door ruzie met bond

Reacties

De deelname van de Deense vrouwen aan het WK in 2019 dreigt in gevaar te komen. Door een rel met de nationale voetbalbond (DBU) over de arbeidsvoorwaarden weigeren de speelsters het WK-kwalificatieduel met Zweden af te werken. De DBU annuleert de wedstrijd en stapt naar de FIFA.

EK-finalist Denemarken dreigt WK Vrouwen te missen door ruzie met bond

De Deense bond maakte woensdag wereldkundig dat de wedstrijd in Göteborg niet doorgaat, omdat de speelsters hebben besloten om niet op te komen dagen. 'Het is een historisch slechte dag voor het vrouwenelftal en voor iedereen in het Deense voetbal', aldus vice-voorzitter Kim Hallberg. 'Het is spijtig maar ook potsierlijk dat we in een situatie zitten waarin speelsters niet op komen dagen voor grote internationale wedstrijden, ook al hebben we ze betere voorwaarden geboden en uitgenodigd voor nieuwe onderhandelingen na de wedstrijden.'

De voorstellen van de DBU voldoen echter niet aan de eisen van de speelsters, die maandag en dinsdag ook al niet op de training verschenen. De bond is sinds november vorig jaar in onderhandelingen met de vakbond over de salarissen van de vrouwen en de mannen van Denemarken Onder 21, de premies en aanvulling van de technische staf.

De houding van de internationals bevalt de bond totaal niet, zegt Hallberg. 'We vinden dat de spelersvakbond en de speelsters de internationale wedstrijden en de fans aangrijpen als gijzelaars voor professionele onderhandelingen.'

De DBU heeft de FIFA geïnformeerd over de situatie en verwacht een straf van de wereldvoetbalbond. Dat zou een financiële straf kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat Denemarken wordt uitgesloten van de kwalificatie, meldt de Deense bond zelf.

Door het slepende conflict ging het oefenduel met Oranje in september al niet door. De Scandinaviërs bereikten in juli nog de finale van het EK Vrouwen in Nederland, waarin de Oranje Leeuwinnen met 4-2 te sterk waren.

De FIFPro, de internationale spelersvakbond, heeft al gereageerd op het besluit van de Deense bond om de wedstrijd van vrijdag te annuleren. Zij moedigt de DBU aan om zich juist te concentreren op de onderhandelingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.