Eis van Lodewijk XIV maakt thuiswedstrijd stuntclub Versailles onmogelijk

Reacties

Versailles heeft zaterdag voor een stunt van jewelste gezorgd. Les Bleus waren in de achtste finale van de Coupe de France te sterk voor Toulouse, dat twee niveaus hoger speelt.

Eis van Lodewijk XIV maakt thuiswedstrijd stuntclub Versailles onmogelijk
Toulouse
Toulouse
0 - 1
Versailles
Versailles

Versailles werd een handje geholpen door Steve Mvoué, die al na 21 minuten tegen rood aanliep en zijn medespelers van Toulouse daarmee in de steek liet. Na 79 minuten maakte Kapit Djoco het enige doelpunt van de wedstrijd. Later kreeg ook Versailles een rode kaart (Melvyn Vieira), maar de voorsprong werd over de streep getrokken. Bij de thuisploeg stond Branco van den Boomen negentig minuten op het veld.

Het duel werd afgewerkt in Stadium de Toulouse. Dat is opvallend, want Versailles was op papier de gastheer en dus had het duel formeel in Stade de Montbauron gespeeld moeten worden. Volgens een stokoude wet mág er echter niet gevoetbald worden wanneer de stadionlampen in hun volle glorie moeten branden.

 Stade de Montbauron ligt op circa anderhalve kilometer van het kasteel van Versailles, de voornaamste residentie van voormalig koning Lodewijk XIV. Architect Louis Le Vau wilde de rust van de koning niet verstoren en eiste daarom dat er binnen een straal van vijf kilometer geen kunstlicht mag worden aangestoken. 

Le Parisien schrijft: 'Binnen een straal van vijf kilometer mag vanuit de koningskamer geen lichtbron zichtbaar zijn.'

Anno 2022 zal het licht niemand in het kasteel meer hinderen, maar toch beschikt Stade de Montbauron nog altijd niet over stadionlampen. Versailles liet een paar dagen geleden dan ook 'met grote teleurstelling' weten dat de wedstrijd niet thuis kon worden afgewerkt. Een verzoek om de wedstrijd naar de middag te verplaatsen werd afgewezen.

Versailles werkt zijn wedstrijden doorgaans in de middag af op het vierde niveau van Frankrijk. Stadionlampen zijn derhalve ook nooit echt een must geweest. Als de club uiteindelijk besluit om stadionlampen te installeren, dan zal men voor toestemming waarschijnlijk moeten lobbyen bij de (lokale) autoriteiten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.