Einde aan zomersoap: week voor start twee extra clubs in Belgische competitie

Reacties

De Jupiler Pro League zal de komende twee seizoenen bestaan uit achttien in plaats van zestien clubs, zo is vrijdag besloten tijdens de algemene vergadering die de bestuurders belegden.

Einde aan zomersoap: week voor start twee extra clubs in Belgische competitie
© Pro Shots

Van een officieel statement is nog geen sprake, maar via verschillende Belgische media zijn al conclusies van de bespreking uitgelekt.

De uitbreiding betekent dat hekkensluiter Waasland-Beveren actief blijft op het hoogste niveau en dat zowel Oud-Heverlee Leuven als Beerschot promoveert. Beide clubs zouden dit weekeinde de return spelen in de strijd om promotie. Die wedstrijd gaat vermoedelijk alsnog door.

Het lot van Waasland-Beveren maakte de voorbije maanden veel los. Een rechter in Dendermonde gaf de rodelantaarndrager van het vorige seizoen donderdag gelijk in de zaak die de club had aangespannen tegen de Pro League en de voetbalbond. Het was de volgende aflevering in een Belgische zomersoap.

Wat was het geval? Als gevolg van de coronacrisis besloot de competitie-organisatie vorig seizoen de stekker uit het seizoen te trekken, nadat er 29 van de dertig speelrondes in de reguliere competitie waren afgewerkt. De titel ging naar Club Brugge en de rode lantaarn naar Waasland-Beveren, hoewel de club formeel nog niet was gedegradeerd. De laagvlieger liet het daar niet bij zitten.

Zeven clubs in zelfde afdeling
In een eerder stadium legde de Pro League een voor Waasland-Beveren gunstige uitspraak van het Belgische Arbitragehof voor de Sport naast zich neer, maar daarvan was vrijdag bij de algemene vergadering geen sprake.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Belgische competitie komende week van start zou gaan. Nog onduidelijk is of dit haalbaar is. De een na hoogste afdeling zal, afgaande op de berichten in Belgische media, bestaan uit slechts zeven clubs.

Om ruimte te scheppen op de kalender zullen de play-offs worden ingekrompen. Na de reguliere competitie zal de topvier gaan strijden om de titel en het tweede Champions League-ticket, dat voor de voorronde. De nummer vijf tot en met acht gaan het duel aan om een Europa League-ticket. Vanaf 2022/23 keert het 'oude normaal' weer terug.

Pro League

Stand Pro League 2019/2020

België

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Cercle Brugge
29
7
2
20
27-54
-27
23
15
KV Oostende
29
6
4
19
29-58
-29
22
16
SK Beveren
29
5
5
19
21-60
-39
20
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.