Egypte bezwijkt niet onder enorme druk bij start Afrika Cup-toernooi

Gastland en titelfavoriet Egypte is met een nipte overwinning goed begonnen aan het toernooi om de Afrika Cup. Een fraaie treffer van Trézéguet was voldoende om Zimbabwe aan de kant te zetten.

Egypte
Egypte
1 - 0
Zimbabwe
Zimbabwe

Eerder op de vrijdag was nog onzeker of de openingswedstrijd van het toernooi in Egypte wel door zou gaan. Er kwamen berichten naar buiten dat de spelers van Zimbabwe het duel wilden boycotten, omdat zij nog geld tegoed zouden hebben van de nationale bond. De ploeg van Aaron Thatcher verscheen na een indrukwekkende openingsceremonie echter gewoon aan de aftrap.

In de openingsfase hadden vooral de verdedigers en doelman Edmore Sibanda het erg druk. Onder aanvoering van sterspeler Mohamed Salah, die een kleine drie weken geleden met Liverpool de Champions League won, gaf Egypte na het eerste fluitsignaal direct druk naar voren. Er kwamen ook mogelijkheden voor een vroege openingstreffer, maar de afronding was niet in orde.

Zimbabwe hield stand en kreeg bij een snel genomen vrije trap zelf een goede kans om op voorsprong te komen. De Egyptische keeper Mohamed El Shenawy kwam op tijd zijn doel uit om het feestje van Khama Billiat te kunnen verstoren. Aan de overkant nam Egypte niet veel later verdiend de leiding. Trézéguet combineerde met Ayman Ashraf, speelde een tegenstander uit en schoot de bal in de verre hoek.

In de tweede helft mocht Zimbabwe de bal wat meer in het bezit hebben. De ploeg slaagde er echter niet in om ook maar in de buurt van een gelijkmaker te komen. Egypte bleef de gevaarlijkste en kreeg kansen via Trézéguet, Marwan Mohsen en Salah, maar El Shenawy (die tien minuten voor tijd geblesseerd uitviel) liet zich niet nog eens passeren. Zijn vervanger Elvis Chipezeze hield zijn doel schoon en dus bleef het bij het ene doelpunt van Trézéguet: 1-0.

Met de overwinning kent gastland Egypte een gewenste start van het Afrika Cup-toernooi en heeft het bewezen dat het niet bezwijkt onder de enorme druk die op de ploeg rust. De bijna honderd miljoen inwoners van Egypte rekenen immers bijna allemaal op de achtste Afrika Cup uit de geschiedenis van het voetbalgekke land. Egypte speelt al zijn wedstrijden op deze eindronde in het nationale stadion in Caïro, waar plek is voor 75 duizend toeschouwers. De overige vijf speellocaties kennen allemaal een capaciteit van minder dan dertigduizend mensen.

De overige twee ploegen in Groep A zijn Congo-Kinshasa en Oeganda. Zij spelen zaterdagmiddag tegen elkaar.