Effectief Manchester United veegt Lampards Chelsea van de mat

Manchester United heeft in de eerste topwedstrijd van dit Premier League-seizoen een dreun uitgedeeld aan Chelsea. Frank Lampard zag zijn ploeg een prima eerste helft spelen, maar United ging een stuk beter om met de kansen.

Manchester United
4 - 0
Chelsea
Chelsea

Het competitiedebuut van Lampard als hoofdtrainer van zijn geliefde Chelsea werd zo een nachtmerrie. Lampard werd deze zomer aangesteld als de opvolger van de naar Juventus vertrokken Maurizio Sarri en kon vanwege de transferban van Chelsea geen nieuwe spelers halen. De clubicoon geeft mede daardoor de jeugd de kans en begon bij United met Mason Mount, de voormalig Vitessenaar die hij vorig seizoen al onder zijn hoede had bij Derby County, en Tammy Abraham in de basis. Laatstgenoemde ramde al in de vierde minuut op de paal.

Lampard heeft ook veel vertrouwen in Kurt Zouma, die vorig seizoen op huurbasis voor Everton uitkwam en deze zomer niet mocht terugkeren naar Goodison Park. Zouma startte in het hart van de defensie, maar speelde ongelukkig. Eerst hielp hij United met een verkeerde pass aan een grote kans, die niet werd afgemaakt door Anthony Martial. Tien minuten later veroorzaakte Zouma met een overtreding op Marcus Rashford een strafschop en de aanvaller benutte dit buitenkansje zelf.

Ole Gunnar Solskjaer en Frank Lampard stonden als speler al regelmatig tegenover elkaar. Nu zijn de oud-spelers de hoofdtrainers van Manchester United en Chelsea.

De goal betekende een flinke opsteker voor United, waar topaankopen Harry Maguire (88 miljoen euro, van Leicester City) en Aaron Wan-Bissaka (55 miljoen, van Crystal Palace) direct een basisplaats hadden. De twee verdedigers konden niet voorkomen dat Chelsea in de eerste helft de betere ploeg bleef en kansen op de gelijkmaker creëerde. Ross Barkley schoot net naast en dwong David de Gea tot een redding, voordat Emerson Palmieri met een schot in de korte hoek de paal raakte.

United hield stand en ging met een voorsprong rusten. Dat deed de recordkampioen 279 keer eerder in een Premier League-wedstrijd op Old Trafford en United verloor in al deze gevallen nooit (263 zeges, 16 remises). Chelsea slaagde er niet in om een einde te maken aan deze imposante reeks. The Blues waren na rust een stuk minder gevaarlijk dan in de eerste vijfenveertig minuten en kregen eigenlijk geen enkele serieuze kans op de gelijkmaker.

Na achttien minuten in de tweede helft verdubbelde United de voorsprong. Rashford zette met een indrukwekkende sprint een spaarzame tegenaanval op, waarna Martial een voorzet van Andreas Pereira binnentikte. Twee minuten later was het direct weer raak en zorgde Rashford na een geweldige pass van Paul Pogba voor de beslissing: 3-0. Daniel James mocht na dit doelpunt zijn United-debuut maken en de van Swansea City overgekomen aanvaller luisterde zijn eerste optreden op met het slotakkoord. Ook bij deze goal was het voorbereidende werk van Pogba.

Zo begon Lampard met een ruime nederlaag aan zijn avontuur bij Chelsea en weet de topscorer aller tijden van de club dat er nog veel werk aan de winkel is. Woensdag speelt Europa League-houder Chelsea tegen Champions League-winnaar Liverpool, in de strijd om de Europese Super Cup.