Eerste goal Doan hoogtepunt op makkelijke middag PSV

PSV heeft geen fout gemaakt bij de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. De titelkandidaat liep in de tweede helft uit naar een klinkende overwinning.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 4
PSV
PSV

Zoals verwacht keerden Mohamed Ihattaren, Bruma en Timo Baumgartl terug in de Eindhovense basis ten opzichte van de midweekse wedstrijd tegen FC Groningen. Mark van Bommel gaf op de linksbackpositie de voorkeur aan Michal Sadílek, die Olivier Boscagli echt voorbij lijkt. Verrassender waren de keuzes van John Stegeman. PEC Zwolle koos op papier vol voor de aanval, met liefst vijf aanvallend ingestelde spelers.

Die offensieve intenties bij de thuisploeg kwamen er in de eerste helft slechts in kleine fases uit. Het spel was niet denderend en veel kansen bleven uit. Zwolle loerde op fouten bij PSV en dat leverde voor rust twee keer gevaar op. Nick Viergever voorkwam een grote kans voor Reza Ghoochannejhad na balverlies van Denzel Dumfries. In de dertigste minuut werd Viergever ingesloten en van de bal gezet door Iliass Bel Hassani. Jeroen Zoet reageerde alert, kwam snel uit en redde goed op het schot van Ghoochannejhad.

PSV probeerde ondertussen door de kleine ruimtes op de helft van PEC door te spelen, maar had het niet makkelijk. Een paar versnellingen brachten Zwolle aan het wankelen, waarbij Steven Bergwijn het dichtst bij de 0-1 was na een combinatie met Sadílek. Ongetwijfeld was er bij de bezoekers het besef dat het bij PEC defensief een keer mis zou gaan. In de laatste vijf thuisduels had de ploeg telkens minstens twee tegengoals moeten verwerken.

Tegen PSV moest Xavier Mous in de 39ste minuut voor het eerst vissen. De doelman ging niet vrijuit bij een schot van Pablo Rosario, die na voordeel bij een overtreding op Jorrit Hendrix in stelling was gebracht door Bruma. Vanaf vlak buiten het strafschopgebied klopte de PSV-captain Mous. Voor Rosario was het na zijn goal tegen Groningen het tweede schot op rij waarbij het raak was in de Eredivisie. Dat terwijl de vorige 31 pogingen geen doelpunt opleverden.

Meer risico
De goal voor rust was ideaal voor PSV. PEC moest zo vroeg of laat meer risico gaan nemen in de tweede helft. In de hoop daarvan te profiteren bracht Van Bommel al snel Doan binnen de lijnen voor Bruma. In de 68ste minuut lukte het PSV de marge te verdubbelen. Malen knalde raak in de korte hoek na terugleggen van Bergwijn. Voor de PSV-spits was het al zijn achtste goal van het seizoen in de Eredivisie. De middag werd nog mooier voor de Eindhovenaren. Na een fraaie aanval nam Doan in de 72ste minuut het laatste beetje spanning weg door voor de 0-3 te tekenen. De aanwinst schoot in de verre hoek raak nadat vloeiend door het hart van de Zwolse defensie was gecombineerd. Hij werd daarmee de eerste Japanse doelpuntenmaker voor PSV in de Eredivisie.

Zo beleefde PSV een probleemloze middag. Alleen Ryan Thomas zal op meer hebben gehoopt. De van een zware knieblessure herstelde middenvelder kon tegen zijn oude club ruim een jaar na zijn transfer zijn eerste minuten maken in het eerste van PSV, maar bleef op de bank en moet nog even geduld hebben. Érick Gutiérrez viel wel in en zorgde voor het slotstuk. Hij scoorde in de extra tijd bij een rebound nadat een schot van Malen gestopt werd.

In Eindhoven kan nu toegewerkt worden naar de Europa League-verplichtingen. Donderdag gaat PSV op bezoek bij Rosenborg BK.